ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΕΣ …ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Όταν το τελευταίο δέντρο θα έχει κοπεί
όταν τα ποτάμια θα έχουν μολυνθεί
όταν τα ψάρια της θάλασσας θα είναι νεκρά
τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι τα χρήματα δεν τρώγονται
Ινδιάνικη παροιμία
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σαν ενεργή πολίτης του Δήμου Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου, τις θέσεις των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και τα προγράμματα τους, καθώς και την αρθρογραφία υποψήφιων συμβούλων στα τοπικά sites, κατά την προεκλογική περίοδο.
Ενώ φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιόδου, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, το θέμα των ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, που έχουν ήδη ξεκινήσει στο χερσαίο αλλά και στο θαλάσσιο οικόπεδο του Ιονίου που μας αφορά άμεσα (σ.σ open door συμβάσεις γιά έρευνα και εξόρυξη μαζί Ν.4526/2018 για χερσαίο οικόπεδο Άρτα-Πρέβεζας και Ν.4525/2018 για θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, έχουν κυρωθεί από την Βουλή), δεν έχει απασχολήσει την συντριπτική πλειοψηφία των υποψήφιων για την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πρέβεζας.
Ο Δήμος Πρέβεζας μάλιστα είναι προνομιούχο έδαφος γιά τις πετρελαικές εταιρείες. Εκτός από το χερσαίο οικόπεδο Αρτας - Πρέβεζας, που αφορά εδάφη του (ιδιωτικές, δημοτικές, δασικές ακόμα και προστατευόμενες περιοχές), που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και οι εργασίες βρίσκονται στην αρχική φάση των ερευνών, έχει και το θαλάσιο οικόπεδο (Νο 2 σε σύνολο 24 μέχρι Νότια Κρήτη), που έχει παραχωρηθεί στην σύμπραξη Total-Edison-EΛΠΕ και βρέχει όλη την ακτογραμμή του στο Ιόνιο.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη τετραετία, τη θητεία δηλαδή των δημοτικών και περιφεριακών αρχών που θα εκλέξουμε τώρα, θα αρχίσει η καταστροφή της παραγωγικής γης μας, των δασών μας, του Ιονίου, του Αμβρακικού και όλων των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων που έχουμε στην περιοχή μας. Όπου δηλαδή είναι πιο αποδοτικό - κερδοφόρο για τις πετρελαϊκές, καθώς όπως προείπαμε δεν υπάρχει περιορισμός από τις με ισχύ νόμου συμβάσεις.
Η καταστροφή για την υγεία μας (εκατοντάδες χημικές ουσίες που θα μολύνουν το έδαφος, τον αέρα, τη θάλασσα και τα νερά μας, πολλές εκ των οποίων καρκινογόνες), τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον πολυδιαφημιζόμενο σε όλα τα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια τουρισμό, την ανερχόμενη δύναμη της περιοχής μας. (Τώρα πως συνάδει ο τουρισμός, με εξέδρες στο Ιόνιο, τάνκερ, μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις, πετρελαιοκηλίδες, είναι προεκλογικό ανέκδοτο).
Καμμιά “Ανάπτυξη Τώρα” για το “Δήμο της καρδιάς μας”, καμμιά “Δημοτική Συνεργασία”, είτε “Δημοτική Ανατροπή”, ούτε για τον Δήμο, ούτε για την “Αξιοβίωτη ανάπτυξη της Ηπείρου” και τους “Ορίζοντες της Ηπείρου”, δεν θα μας σώσει, καθώς η “Στροφή στο Μέλλον” που επέλεξαν ορισμένοι, φέρνουν μόνο καταστροφή και θάνατο του “Ηπειρος Όλον” και του “Κοινό των Ηπειρωτών”!
Όταν τελειώσουν οι κατά βάση απολίτικες πασαρέλες των υποψηφίων και ο διαγκωνισμός γιά την καλύτερη selfie με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, τα εκρηκτικά και τα τρυπάνια των εξορυκτικών πολυεθνικών εταιρειών θα συνεχίσουν τη δουλειά τους.
Μόνη ελπίδα, οι ενεργοί πολίτες που δεν αναθέτουν τις ζωές τους σε κανέναν και το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις που διευρύνεται αλλά χρειάζεται να γιγαντωθεί, για να γλιτώσουμε την καταστροφή της ζωής και του τόπου μας!
Καλλιόπη Μιχελάκου
Ιατρός -Παιδοψυχίατρος ΕΣΥ
Μέλος της Πρωτοβουλίας Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από την πανελλαδική κινητοποίηση στα Γιάννενα, το Σάββατο 11 Μάιου, που συμμετείχαν 2500 πολίτες και δεν προβλήθηκε από την πλειοψηφία των τοπικών και πανελλαδικών ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top