ΣΧΕΤΙΚΑ Μ’ ΕΜΑΣ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Είμαστε άτομα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, απασχολούμαστε σε διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, κάνουμε διαφορετικές επιλογές κι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, συμφωνούμε ότι ως πολίτες, έχουμε δικαίωμα σε πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για έργα που αν υλοποιηθούν θα αλλοιώσουν ή και θα καταστρέψουν τον τόπο μας και στη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο πριν από τη λήψη αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα του ελληνικού κράτους που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και αφορά στην παραχώρηση δικαιώματος σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Παραχωρούνται ως «οικόπεδα» χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κι εμείς, ως κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν άμεσα από τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομία, καταγγέλλουμε ότι δεν ενημερωθήκαμε σχετικά και ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτή τη σελίδα: επιδιώκουμε να μάθουμε τι σημαίνει «έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων», τι προβλέπουν οι συμβάσεις, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια για πάντα αν τυχόν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν. Στόχο έχουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις Πρωτοβουλίες Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και να υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών μας στον καθαρό αέρα και στο καθαρό νερό.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα νερά της Ηπείρου και οι θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης ήταν ζωτικής σημασίας  για τους κατοίκους της περιοχής. Μέχρι και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να είναι καταστροφικές, ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε τέτοιο ρίσκο!

Το θέμα των εξορύξεων μας αφορά όπου κι αν βρισκόμαστε, οπουδήποτε κι αν γίνονται/σχεδιάζεται να γίνουν. Πλέον γνωρίζουμε, πως συνεχίζοντας να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Θέλουμε στ’ αλήθεια να δούμε τα χειρότερα; Εμείς έχουμε ήδη απαντήσει: Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων! Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον, η εποχή του πετρελαίου πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.