Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ!

Ήταν το 2012, με την ανοιχτή πρόσκληση Greek open door, όταν η χώρα μας άνοιξε την πόρτα στις πετρελαϊκές για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πρώτα η Δυτική Ελλάδα κι ως το 2014 όλο το πακέτο: “Ένας χάρτης με 20 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θάλασσα νότια της Κρήτης που περιμένουν τις προσφορές σας!”, είπε χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Έτσι, τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις στη Δυτική και Νοτιοδυτική Ελλάδα, ή αλλιώς δώδεκα από τα “οικόπεδα”, πράγματι πέρασαν στα χέρια των πετρελαϊκών, δίχως να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση ούτε υπεύθυνη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Γνωρίζοντας πόσο καταστροφική είναι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σε όλα τα στάδια (έρευνα, παραγωγή, επεξεργασία, καύση) χαιρόμαστε πολύ όταν τέτοιου τύπου σχέδια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελικά ματαιώνονται. Όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πετρελαϊκός κολοσσός Repsol τα μάζεψε κι έφυγε με την ευχή μας να μην ξαναγυρίσει, παράλληλα η Energean και τα ΕΛΠΕ επέστρεψαν στο δημόσιο τις άδειες κι έτσι, τρία από τα λεγόμενα “οικόπεδα”, συγκεκριμένα οι περιοχές “Αιτωλοακαρνανία”, “Άρτα - Πρέβεζα” και “ΒΔ Πελοπόννησος”, γλίτωσαν από την απειλή των πετρελαϊκών!

Σήμερα έχουμε ξανά πολύ καλά νέα: μια ακόμη θαλάσσια περιοχή απελευθερώνεται! Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του energypress.gr, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, από κοινού με την Energean, αποχωρούν από το “οικόπεδο” του Δυτικού Πατραϊκού! Η πόρτα κλείνει λοιπόν και για τον Δυτικό Πατραϊκό κι ευχόμαστε σύντομα να κλείσει και για τα υπόλοιπα “οικόπεδα”, που τα ορέγονται κυρίως μεγάλες πετρελαϊκές, με βαρύ ιστορικό εγκλημάτων.

Έτσι κι αλλιώς, μπροστά στην κλιματική κρίση η καύση ορυκτών καυσίμων πρέπει να σταματήσει και γι' αυτό πρέπει άμεσα να ακυρωθούν όλα τα σχέδια για εξόρυξη υδρογονανθράκων και όλες οι κρατικές ενισχύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Δε μένει παρά να τους δείξουμε το δρόμο για την πόρτα και στις υπόλοιπες περιοχές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top