*Το άρθρο αφορά τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Αμερική, ωστόσο οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι οι ίδιες παντού, όπου κι αν γίνονται εξορύξεις .

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια βρώμικη δουλειά.

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει συνέπειες για την ύπαιθρο και τις κοινότητες της. Οι εργασίες εξόρυξης λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, διαταράσσοντας την πανίδα, τους υδάτινους πόρους, την ανθρώπινη υγεία, την ψυχαγωγία και όλες τις άλλες δραστηριότητες για τις οποίες οι δημόσια γη διαφυλάσσεται για τον Αμερικανικό λαό.
Επι κυβερνήσεως Τράμπ, απερίσκεπτες πολιτικές μπορεί να θέσουν σε προτεραιότητα την εξόρυξη πετρελαίου στη δημόσια γη, βοηθώντας την βιομηχανία να κάνει ένα βήμα προς την εκμετάλλευση των παρθένων περιοχών άγριας φύσης του έθνους μας.

1.Επιπτώσεις στους δρόμους μετανάστευσης ζώων και στους οικοτόπους τους λόγω ηχορύπανσης, κίνησης οχημάτων και φραχτών.

Τα βιοσυστήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα και μπορούν εύκολα να γίνουν θύματα σοβαρών οικολογικών συνεπειών όταν διαταράσσονται από ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αυξημένη κίνηση οχημάτων στις περιοχές εξόρυξης συμβάλλει σημαντικά στην ηχορύπανση στους οικοτόπους. Τα άγρια θηλαστικά και πουλιά αντιμετωπίζουν αυτές τις ηχητικές διαταραχές βραχυπρόθεσμα με συμπεριφορά αποφυγής αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι εξοικειώνονται με αυτές τις συμπεριφορές. Στις αρνητικές επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται η διατάραξη της επικοινωνίας των πουλιών κατά τις περιόδους αναπαραγωγής και φωλαιοποίησης, όπως επίσης και διαφοροποιήσεις στη δυναμική θηρευτών και θηραμάτων. Τα θηλαστικά που εξοικειώνονται με την κίνηση οχημάτων μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στους θανάτους στους δρόμους.
Τα αντιλοκάπρα (αντιλόπες) του Jackson Hole είναι ένα παράδειγμα των επιπτώσεων που η ανάπτυξη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου (σε αυτή την περίπτωση, οι περιφράξεις και άλλες υποδομές) έχουν, στις παλιές διαδρομές μετανάστευσης της άγριας ζωής. Η επιβίωση των αντιλοκάπρων στο Φυσικό Πάρκο του Grand Teton εξαρτάται από την ετήσια μετανάστευση τους από την Upper Green River Valley. Αυτή η μεταναστευτική περίοδος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και στη διαδρομή που τα ζώα ακολουθούν στο δυτικό ημισφαίριο. Αλλά η πετρελαιοπηγή Jonah έχει δυσκολέψει πολύ την παλιά διαδρομή και η μελλοντική ενεργειακή ανάπτυξη θα κόψει τελείως την διαδρομή τους δίχως να υπάρχει δίοδος σε απαραίτητα περάσματα, απειλώντας την επιβίωση τους σαν είδος.

2. Πετρελαιοκηλίδες και θαλάσσιες εξορύξεις

Αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση Τραμπ και τα μέλη του Κονγκρέσου που υποστηρίζουν τις εξορύξεις θέλουν να διαθέσουν 48.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανέγγιχτης υπαίθρου στο Αρκτικό Καταφύγιο της Αλάσκα για εργασίες εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό θα ήταν καταστροφικό αφού θα οδηγούσε σε κατάτμηση του καταφυγίου με δρόμους και βιομηχανικές υποδομές, τεμαχίζοντας ένα παρθένο οικοσύστημα και εκθέτοντας την ευαίσθητη τούνδρα και την άγρια ζωή της σε τοξικά χημικά και πετρελαιοκηλίδες.
Οι εργασίες στις χερσαίες εξορύξεις προϋποθέτουν τοξικά ρευστά διάτρησης που εισάγονται στην γεώτρηση με σκοπό την λίπανση της. Αυτά τα ρευστά θεωρητικά συγκεντρώνονται σε ειδικούς λάκκους ώστε να απορριφθούν αλλά πολύ συχνά χύνονται γύρω από την πλατφόρμα της γεώτρησης.
Μια εταιρία παραγωγής πετρελαίου στην La Plata του Colorado, χύνει ρευστά διάτρησης τόσο συχνά που επι του παρόντος ελπίζει να περιορίσει την συχνότητα αναφορών των διαρροών σε μία, κάθε δεύτερη μέρα (160 διαρροές ανά έτος!). Οι καταστροφικές αθροιστικές συνέπειες πολυάριθμων διαρροών στην γη έχουν μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και χρόνιες συνέπειες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρίσκου για καρκίνο.
Οι πετρελαιοκηλίδες σε θαλάσσιες εξορύξεις, όπως η έκρηξη της μονάδας Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, επηρεάζουν απευθείας τα θηλαστικά λόγω επαφής, εισπνοής και κατάποσης του τοξικού πετρελαίου. Υπό τον Πρόεδρο Τράμπ έχουν γίνει παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε να δοθούν θαλάσσια καταφύγια για εξόρυξη πετρελαίου. Κάποια από τα χημικά, μετά την εισπνοή και την κατάποση μπορεί:
Να καταστρέψουν τα όργανα ζώων όπως το συκώτι, τα νεφρά, η σπλήνα και τον εγκέφαλο.
Να προκαλέσουν καρκίνο, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και να οδηγήσουν σε αδυναμία αναπαραγωγής.
Να τραυματίσουν ή να διαταράξουν περεταίρω τα ζώα λόγω των δραστηριοτήτων μετά την καταστροφή και των μακροπρόθεσμων οικολογικών μεταβολών.
Παρά τους κινδύνους για το περιβάλλον, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει εξαιρεθεί από το σύνολο ή μέρος,  επτά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών νομοθετημάτων.

3. Αλλαγές στο τοπίο από τις πλατφόρμες πετρελαίου και τους δρόμους

Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αφήνουν πίσω τους δραστικές αλλαγές στο τοπίο. Η κατασκευή πλατφόρμων πετρελαίου και δρόμων προϋποθέτουν την χρήση βαρέων μηχανημάτων όπως μπουλντόζες, φορτηγά και οδοστρωτήρες. Η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων:
-Εξαφανίζει την βλάστηση από το περιβάλλον
-Αυξάνει την διάβρωση (πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατολισθήσεις και πλημμύρες) και την πιθανότητα ανάπτυξης ζιζανίων
-Διαταράσσει το έδαφος της περιοχής
-Οδηγεί σε σοβαρή κατάτμηση ανέγγιχτων οικοτόπων άγριας ζωής
Οι επιπτώσεις στις δημόσιες γαίες από την κατασκευή εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μη αναστρέψιμες.

4. Οι υποδομές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλοιώνουν το τοπίο για τους επισκέπτες

Οι υπαίθριες δραστηριότητες και ο τουρισμός αποτελούν σημαντικά κομμάτια της οικονομίας για τις τοπικές κοινότητες και συνεισφέρουν δισεκατομμύρια στην οικονομία των ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Αλλά οι δεξαμενές πετρελαίου, οι στύλοι και τα καλώδια ρεύματος, οι θορυβώδεις εργασίες και ένα μεγάλο δίκτυο δρόμων θέτουν σε κίνδυνο σημαντικές πηγές εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες. Ο υπερβολικός θόρυβός γύρω από σημεία ψαρέματος, η μείωση του αριθμού των σπάνιων πουλιών ή η υπερβολική αύξηση φυτών όπως τα γαϊδουράγκαθα μπορεί να οδηγήσουν στην εξάλειψη άλλων δραστηριοτήτων όπως οι υπαίθριες δραστηριότητες για ψαράδες, κυνηγούς, ορειβάτες, φωτογράφους τοπίων και παρατηρητές πουλιών.
Η μείωση της ψυχαγωγικής χρήσης μια περιοχής λόγω της άσχημης θέας των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια οικονομικής δραστηριότητας για την τοπική κοινωνία. Αλλά, υπό τον Τραμπ, οι ρυπαντές αποφασίζουν για τη δημόσια γη, οδηγώντας σε μια νέα εποχή αχαλίνωτης ενεργειακής ανάπτυξης σε περιβάλλοντα που χρήζουν προστασίας και διατήρησης.

5. Ομίχλη, τοξικά χημικά και σκόνη μολύνουν τον αέρα και το νερό

Οι επιφανειακοί λάκκοι και δεξαμενές μπορούν να περιέχουν υγρά απόβλητα, οργανικά χημικά, πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες, τασιενεργές ουσίες και άλλα υλικά που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του νερού μας. Οι εκρήξεις σε αγωγούς και πηγάδια εξόρυξης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πόσιμο νερό μέσω της μόλυνσης των υδροφόρων. Η ανάπτυξη των γεωτρήσεων φυσικού αερίου μπορεί επίσης να οδηγήσει στην απελευθέρωση μεθανίου και πολλών άλλων τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν 96.000 ενεργά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη και η ρύπανση από αυτά όχι μόνο συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος αλλά έχει επίσης συνδεθεί με κρίσεις άσθματος στα παιδιά και αύξηση των αναπνευστικής νόσων. Σε έξι δυτικές πολιτείες, περίπου 74.000 άνθρωποι απειλούνται από τη ρύπανση που εκπέμπεται από πηγάδια, δεξαμενές και αγωγούς.

6. Μηχανικός εξοπλισμός, εκλάμψεις αερίου και φωτορύπανση διαταράσσουν το τοπίο και τον καθαρό βραδινό ουρανό

Ακόμα και σε περιοχές χωρίς συγκεκριμένη πολιτισμική σημασία, η συνεχής παρουσία των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου καταστρέφει την πολύτιμη αξία του τόπου. Κυρίως κατά μήκος μεγάλων δρόμων ή μοναδικής ομορφιάς ύπαιθρο, η ύπαρξη γεωτρήσεων είναι ισοπεδωτική.
Η λάμψη της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ είναι εμφανής ακόμα και από το διάστημα, όπως φαίνεται από τις υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες της Γης την νύχτα που έχει τραβήξει η NASA, όπου οι πετρελαιοπηγές του Bakken στην Βόρεια Ντακότα λάμπουν σχεδόν όσο η κοντινή Μιννεάπολη ή το Σικάγο. Στο Bakken, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του φωτός παράγεται από την καύση ή την έκλαμψη του φυσικού αερίου και είναι ένα υποπροϊόν των πετρελαιοπηγών.

7. Οι επικίνδυνες εκπομπές μεθανίου συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι 84 φορές πιο επιβλαβές για την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύοντας θερμότητα πιο αποτελεσματικά και εντείνοντας την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Είναι ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι το 21% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ, του μεθανίου συμπεριλαμβανομένου, οφείλονται στην εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις ομοσπονδιακές γαίες, σύμφωνα με μια έρευνα της The Wilderness Society τον Δεκεμβρίου του 2014.
Οι διαρροές που θα μπορούσαν να συμβούν και οι ελλαττωματικές υποδομές στην παραγωγή του φυσικού αερίου είναι τόσο συχνές που συνεισφέρουν σημαντικά στην μόλυνση από μεθάνιο εντός και περιφερειακά της υπαίθρου. Προσφάτως., μια επιβλαβής πλούμα μεθανίου στο μέγεθος του Delaware βρέθηκε να αιωρείται πάνω από την περιοχή Four Corners του New Mexico. Οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου συχνά απελευθερώνουν μεθάνιο στον αέρα με venting, δηλαδή ελεγχόμενη διαφυγή φυσικού αερίου για την αποφυγή εκρήξεων ή λόγω flaring, της καύσης του δηλαδή στον αέρα.
Το Κονγκρέσο δεν μπόρεσε να αλλάξει προστατευτικές διατάξεις που βοηθούν να περιοριστεί η μόλυνση λόγω φυσικού αερίου και μεθανίου – μια μικρή νίκη στην μεγαλύτερη μάχη ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ εναντίων των πολιτικών που βοηθούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από την ανάπτυξη βρώμικων ορυκτών καυσίμων.

Μετάφραση από https://www.wilderness.org, Γιώργος Φλώρος Giorgos Floros