ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πύργος 11-12-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης, φόβου και διαμαρτυρίας για το μέλλον του τόπου, μας προκάλεσε τόσο η διαδικασία συζήτησης, που περιόρισε κατάφορα το δικαίωμα έκφρασης, ενημέρωσης και ουσιαστικού διαλόγου, όσο και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας  που κατά πλειοψηφία ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου Α΄ φάση του προγράμματος ανάπτυξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο»

Οι βασικές μας ενστάσεις καθώς και όλων όσων παρευρεθήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά και σε προηγούμενο κείμενό μας, είναι η έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το ΣΥΝΟΛΟ του έργου και όχι μόνο για το στάδιο της γεώτρησης. Αυτό που επιχειρείται είναι η «σαλαμοποίηση», η κατάτμηση δηλαδή του έργου η οποία αντίκειται στην Οδηγία 2011/92 της Ε.Ε.! Κατά αυτόν τον τρόπο δεν αναλύονται οι ουσιαστικοί κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου καθώς και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, που δύνανται να οδηγήσουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και να απειλήσουν την υγεία των κατοίκων, αφού το έργο βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα από κατοικημένη περιοχή! Επιπλέον δεν έχει εκπονηθεί Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) που είναι απαραίτητη, καθώς η ζώνη Natura βρίσκεται στα 90 μ. από το έργο. Παρόλα αυτά και ενώ οι αντιδράσεις από επιστήμονες, κατοίκους, περιβαλλοντικούς φορείς πληθαίνουν συνεχώς, οι Περιφερειακοί μας Σύμβουλοι είχαν άλλη γνώμη!

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα η παρουσίαση του εισηγητή κ. Δημητρογιάννη, ο οποίος απέφευγε να αναφερθεί στο ουσιαστικό πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, αναφερόμενος σε διαδικαστικά, νομοθετικά και φορολογικά θέματα !

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Υδρογογανθράκων κ. Μπασιάς μας ζήτησε δε να μη φοβόμαστε γιατί: α) δεν μιλάμε για τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων, β) η πετρελαϊκή εταιρία έχει μεγάλη εμπειρία από περιβαλλοντικά θέματα, γ) θα περιμένουμε επιπλέον στοιχεία από αυτήν και δ) το απίστευτο ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η εταιρία τις εξορύξεις και μετά θα βάλουμε ρήτρες - περιβαλλοντικούς όρους!

Φυσικά, στο ίδιο πλαίσιο υπο-πληροφόρησης κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι της πετρελαϊκής εταιρίας διαβεβαιώνοντάς μας ότι α) δεν υπάρχει κίνδυνος και λόγος ανησυχίας γιατί τα υπάρχοντα ρήγματα (στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης ! ) δεν είναι μεγάλα, β) τα απόβλητα, οι επικίνδυνες, βλαβερές και πολλές από αυτές τοξικές, περιττές ουσίες της λάσπης από τη γεώτρηση θα πάνε «κάπου» που κανείς δε γνωρίζει  γ) το μεσογειακού τύπου δασικό οικοσύστημα του χώρου ανάπτυξης των εξορυκτικών δράσεων της εταιρίας, δεν είναι δασικό αλλά άχρηστοι θάμνοι δασικής έκτασης και δ) πρέπει να αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί αφού - την ώρα που θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε περίπτωση ατυχήματος - με την ανάπτυξη του έργου θα δημιουργηθούν 60-70 νέες θέσεις εργασίας - από τις οποίες οι μισές θα καλυφθούν από κατοίκους της περιοχής.

Πρόκειται δηλαδή να θυσιάσουμε, για χάρη των κερδών της εταιρίας, το καθαρό περιβάλλον και όσα αυτό μας χαρίζει, δηλαδή την υγεία, τα έσοδα από τον τουρισμό (περί τα 50 εκ. το χρόνο) και την αλιεία, για πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας και ένα αμφιλεγόμενο  5% (στην Περιφέρεια) επί των κερδών, εάν κι όποτε δηλώσει κέρδη η εταιρεία.

Η «Πρωτοβουλία Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» προσπαθεί εδώ και καιρό να αφυπνίσει την τοπική κοινωνία, καθώς αυτή θα βιώσει τη μετάλλαξη του τόπου μας σε βαριά βιομηχανική ζώνη και μάλιστα πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, μόλις 600 μέτρα κι όχι 6 χιλιόμετρα που απέχει ο Πρίνος από την κοντινότερο οικισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα επισημαίνει πως πρέπει να αποφεύγονται εξορύξεις Υ/Α πλησίον κατοικημένων περιοχών. Πληθώρα παραδειγμάτων ανά τον κόσμο, με πιο κραυγαλέο αυτό της γειτονικής μας χώρας Ιταλίας, όπου στη Μπασιλικάτα, που πραγματοποιούνται εξορύξεις Υ/Α πολλά χρόνια τώρα, η αύξηση των κρουσμάτων  καρκίνου αγγίζει πολύ μεγάλα ποσοστά. Οι «μικροδιαρροές» δε, που λέγονται και πετρελαιοκηλίδες ρουτίνας, είναι σύνηθες και αναπόφευκτο φαινόμενο των έργων αυτών.  Η διδακτορική διατριβή της  κ. Άννας Γρηγοριάδου στην περιοχή της Καβάλας, που εκπονήθηκε στο Πολυτεχνείο του Aachen, αποδεικνύει ότι οι μικροδιαρροές και η συνακόλουθη ρύπανση, με κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι υπαρκτές και στον Πρίνο, πράγμα που αποδεικνύει πως ΚΑΜΙΑ εξόρυξη δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον!

Καλούμε την τοπική κοινωνία να γίνει ΑΜΕΣΑ ενεργή και να αγωνιστεί μαζί μας για την προστασία του τόπου μας!

Καλούμε ΟΛΟΥΣ εσάς που βλέπετε το μέλλον αυτού του τόπου να κινδυνεύει, να ενώσετε τη φωνή σας μαζί μας, σε πορεία κατά των εξορύξεων το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, στις 18:00 - προσυγκέντρωση στο ΤΕΙ Πύργου!

 

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ Υ/Α»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top