TOTAL

TOTAL
Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η Total είναι γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, δηλαδή ¨supermajor¨ (ή Big Oil), όρος που χρησιμοποιήθηκε για να δώσει έμφαση στην οικονομική ισχύ και την επιρροή τους στην πολιτική, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης μια μεγάλης κλίμακας κατασκευάστρια εταιρεία χημικών. Η εταιρεία έχει την έδρα της στη περιοχή La Défense, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Η εταιρεία ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Ραϊμόν Πουανκαρέ απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρικής σχέσης με την Royal Dutch Shell, υπέρ της δημιουργίας μιας εξ ολοκλήρου γαλλικής εταιρείας πετρελαίου. Με εντολή του Πουανκαρέ, ο συνταγματάρχης Ερνέστ Μερσιέ, με την υποστήριξη ενενήντα τραπεζών και εταιρειών ίδρυσε στις 28 Μαρτίου 1924 τη «Γαλλική Εταιρεία Πετρελαίου» (Compagnie française des pétroles, CFP). Το 1991, το όνομα άλλαξε σε Total, όταν μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία μέχρι τότε ανήκε από το 30% των μετοχών της εταιρείας το 1991, μείωσε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση σε λιγότερο από 1% μέχρι το 1996. Tο 1999 εξαγόρασε την Petrofina του Βελγίου και ονομάστηκε Total Fina. Στη συνέχεια απέκτησε και την Elf Aquitaine, οπότε μετά τη συγχώνευση το 2000 γίνεται TotalFinaElf. Αργότερα μετονομάστηκε πάλι σε Total στις 6 Μαΐου του 2003.

H Total ισχυρίζεται πως ενεργεί με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο καθημερινά και πως προστατεύει τους ανθρώπους της, τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται και το περιβάλλον. Επίσης δηλώνει πως δεσμεύεται να βρει λύσεις στις προκλήσεις που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο παρέχοντας ενέργεια προσιτή και βιώσιμη.

Ωστόσο, τα έργα και οι ημέρες της εταιρίας έως τώρα, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ίσως το πιο γνωστό συμβάν να είναι το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Erika στο Βισκαϊκό Κόλπο το 1999. Η Total κρίθηκε ένοχη καθώς περισσότεροι από 20.000 τόνοι τοξικού μαζούτ μόλυναν τη θάλασσα και 250 χλμ. ακτογραμμής, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες πουλιά και προκαλώντας τεράστια ζημιά στις τοπικές κοινωνίες. Η Total επίσης, περιλαμβάνεται στη λίστα με τους 20 μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, δηλαδή με τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 1965.

Τα πιο μελανά σημεία όμως στην ιστορία της εταιρείας έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή της σε σκάνδαλα : συνεργασία με δικτατορικά καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και δωροδοκίες για επηρεασμό πολιτικών αποφάσεων.