ΣΧΕΤΙΚΑ Μ’ ΕΜΑΣ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Είμαστε άτομα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, απασχολούμαστε σε διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, κάνουμε διαφορετικές επιλογές κι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, συμφωνούμε ότι ως πολίτες, έχουμε δικαίωμα σε πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για έργα που αν υλοποιηθούν θα αλλοιώσουν ή και θα καταστρέψουν τον τόπο μας και στη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο πριν από τη λήψη αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα του ελληνικού κράτους που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και αφορά στην παραχώρηση δικαιώματος σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Παραχωρούνται ως «οικόπεδα» χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κι εμείς, ως κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν άμεσα από τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στην ειρήνη, καταγγέλλουμε ότι δεν ενημερωθήκαμε σχετικά και ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτή την ιστοσελίδα, για να αναρτούμε εδώ τα στοιχεία, τις πληροφορίες και το υλικό που συγκεντρώνουμε στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση, για πληρέστερη, έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση σ’ ό,τι αφορά στο μείζον θέμα “έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων”. Συγκεκριμένα, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα (μελέτες, συμβάσεις,κτλ), πώς αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στα σχέδια αυτά, στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία όπου έχουν εφαρμοστεί ανάλογες πρακτικές, ποιές είναι οι εταιρείες που σήμερα τους χαρίζουμε γη & ύδωρ, τι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια για πάντα αν τυχόν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα νερά της Ηπείρου και οι θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης ήταν ζωτικής σημασίας  για τους κατοίκους της περιοχής. Μέχρι και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να είναι καταστροφικές, ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να πάρουμε τέτοιο ρίσκο!

Το θέμα των εξορύξεων μας αφορά όπου κι αν βρισκόμαστε, οπουδήποτε κι αν γίνονται/σχεδιάζεται να γίνουν. Πλέον γνωρίζουμε, πως συνεχίζοντας να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε την πορεία μας προς την κλιματική κατάρρευση. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Θέλουμε στ’ αλήθεια να δούμε τα χειρότερα; Αυτή θεωρούμε πραγματικά τη σοφότερη επιλογή για το μέλλον μας; Εμείς έχουμε ήδη απαντήσει: Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων! Αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες για ένα καλύτερο μέλλον, η εποχή του πετρελαίου πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας, για να υποστηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών μας στον καθαρό αέρα, στο καθαρό νερό, στη ζωή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ