ΕΧΧΟΝ MOBIL + TOTAL | Μπόνγκα, Νιγηρία

EXXON MOBIL-TOTAL (σε κοινοπραξία με Shell και Eni)
Θαλάσσια περιοχή Μπόνγκα, Νιγηρία – Εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου 
Μόλυνση θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος και καταστροφή κοινοτήτων από διαρροή αργού πετρελαίου στη θάλασσα λόγω λάθους της εταιρείας

Η Μπόνγκα είναι η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, έχει έκταση 60 τ.χλμ. και βάθος 1000μ.  και έχει παραχωρηθεί ως ‘’οικόπεδο OML 118” (αρχικά OPL 212) στις εταιρείες:
Shell Nigeria Exploration & Production Co Ltd (SNEPCo), θυγατρική της Shell – διαχειριστής (55%)
Exxon Mobil (20%)
Elf Petroleum Nigeria Ltd, θυγατρική της Total (12,5%)
Nigerian Agip Oil Company, θυγατρική της ENI (12,5%)

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1995, η εκμετάλλευση άρχισε το 2005 και υπολογίζεται να κλείσει το 2022. Παράγονται πάνω από 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και τουλάχιστον 150 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2011, σημειώθηκε διαρροή στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις την ώρα που ένα δεξαμενόπλοιο φόρτωνε πετρέλαιο από μία πλωτή εξέδρα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χυθούν στη θάλασσα 40.000 βαρέλια αργού πετρελαίου (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της Shell,τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανό να διαφέρουν...).
Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε έφτασε στις ακτές στο Δέλτα του Νίγηρα μολύνοντας μια έκταση άνω των 185 χλμ και 20 παράκτιες κοινότητες, μεταξύ αυτών την κοινότητα Odioma και δυο κοινότητες στο Εκερεμόρ. Όπως επιβεβαίωσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έσπευσαν στο σημείο, η πετρελαιοκηλίδα είχε εξαπλωθεί, καταστρέφοντας τα «προς το ζην» των κοινοτήτων, που σε μεγάλο βαθμό βασίζονταν στην αλιεία. Μετά από την καταστροφή πολλοί άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το μέρος που ζούσαν σε αναζήτηση ενός άλλου τόπου, βιώσιμου, με καθαρό νερό.

Business as usual: Τα θύματα πληρώνουν τις ζημιές - οι εταιρείες εισπράττουν τα κέρδη
Η Shell (η εταιρεία-διαχειριστής και μεγαλύτερος μέτοχος στην κοινοπραξία) αρνήθηκε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το ατύχημα και απέρριψε τις προσφυγές των κοινοτήτων που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα. 

Ο NOSDRA, Εθνικός Οργανισμός της Νιγηρίας για τον Εντοπισμό και την Αντιμετώπιση Πετρελαιοκηλίδων, μήνυσε την πολυεθνική διεκδικώντας 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσε στους φυσικούς πόρους και τις συνακόλουθες απώλειες εισοδήματος των παράκτιων κοινοτήτων καθώς και αποζημίωση ποινικού χαρακτήρα 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Shell αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο και πήγε την υπόθεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νιγηρίας το 2016.
Στις 24 Μαΐου 2018 τελικά το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο όρισε ότι η SNEPCo πρέπει να πληρώσει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο και η είσπραξη να γίνει από τον NOSDRA.
Παρόλο που οι εμπειρογνώμονες έχουν πλέον αποφανθεί ότι η πετρελαιοκηλίδα οφείλεται σε τεχνικό λάθος, η Shell αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο και να αποζημιώσει τα θύματα.
Επιπλέον, έχει συσταθεί μια ομάδα ανθρώπων που υπήρξαν θύματα της πετρελαιοκηλίδας,  η οποία έχει κάνει μήνυση στην SNEPCo στο Λονδίνο.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 168.000 άνθρωποι επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, που ήταν μία από τις χειρότερες που γνώρισε το Δέλτα του Νίγηρα.

Στις αρχές του 2019, στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας της πετρελαιοπηγής, η εξόρυξη πετρελαίου έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια βαρέλια. Μάλιστα, υπάρχουν σχέδια για επέκταση της περιοχής υπό εκμετάλλευση. Τον Φεβρουάριο του 2019, η  SNEPCo προκήρυξε διαγωνισμό υποβολής προσφορών για την περαιτέρω ανάπτυξη νοτιοδυτικά της Μπόνγκα, Άπαρο, περίπου 15 χλμ νοτιοδυτικά της υφιστάμενης κύριας πλωτής εξέδρας FPSO. Το σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 20 νέες εξέδρες γεώτρησης βαθέων υδάτων και ένα ακόμη δεξαμενόπλοιο τύπου FPSO.

 

Σύνδεσμοι :
Η είδηση στον τύπο (στα ελληνικά): https://www.naftemporiki.gr/finance/story/310092/nigiria-diarroi-petrelaiou-se-platforma-tis-shell
The Guardian| Nigeria on alert as Shell announces worst oil spill in a decade: https://www.theguardian.com/environment/2011/dec/22/nigerian-shell-oil-spill

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :