ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή σε χιλιάδες χρόνια: την κλιματική αλλαγή. Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και η εξαφάνιση μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου είναι στον ορίζοντα.

Ντέιβιντ Ατένμπορο, Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Δεκέμβριος 2018

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Οι επιστήμονες, που μας προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια, κάνουν πλέον λόγο για κλιματική κρίση λόγω της οποίας ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την ανθρωπότητα. Επίσης είναι ξεκάθαροι πως αυτή η κρίση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καύση ορυκτών καυσίμων και πως αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα για το μέλλον τα αποθέματα ορυκτών καύσιμων που έχουν απομείνει πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Το γεγονός ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κρίση που ζούμε σήμερα, γνώριζαν πολύ καλα και οι πετρελαικές εταιρίες, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Προκειμένου όμως να μην χάσουν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που αποκόμιζαν, χρησιμοποίησαν μέρος αυτών χρηματοδοτώντας δεξαμενές σκέψης και πολιτικούς, με σκοπό να διασπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση - αρχικά για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, μετά για την έκταση του προβλήματος και τώρα την αιτία του- αλλά και να αποκρούουν κάθε κλιματική νομοθεσία που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι.    Εξακολουθούν να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε τσέπες μετόχων, να δίνουν εξωφρενικούς μισθούς σε στελέχη και να υιοθετούν νέες τεχνολογίες σχεδιασμένες για την εξόρυξη ακόμη πιο βρόμικων και επικίνδυνων ορυκτών καυσίμων.


 

Το 1991, η Shell δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αποκαλείται Climate of Concern. Προειδοποίησε ότι οι αυξητικές τάσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους λιμών, πλημμυρών και κλιματικών προσφύγων. Παρόλα αυτά, η Shell συνέχιζε και συνεχίζει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα.

Μια ιστορία για το πώς η ισχυρότερη βιομηχανία στον κόσμο χρησιμοποίησε την επιστήμη, τις επικοινωνίες και την ψυχολογία των καταναλωτών για να διαμορφώσει τον δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Και αρχίζει νωρίτερα, δεκαετίες νωρίτερα, από ό, τι υποψιάζεται κάποιος.

Everything you've ever wanted to know about the oil industry and climate change! This video is the true story of what the oil industry knew about climate change and what they did about it between the 1950s and today.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κεντρική στρατηγική του κινήματος κλιματικής δικαιοσύνης είναι να δείχνει ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι ανήθικοι παίκτες, των οποίων τα κέρδη είναι παράνομα, επειδή το βασικό επιχειρηματικό τους μοντέλο εξαρτάται από την αποσταθεροποίηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η κλιματική δικαιοσύνη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να γίνει αναφορά στην υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα πρόβλημα ηθικό και πολιτικό και όχι μόνο περιβαλλοντικό.Έτσι συναρτά την κλιματική αλλαγή με την έννοια της δικαιοσύνης, και ιδιαίτερα την περιβαλλοντική δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξετάζει θέματα όπως η ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συλλογικά δικαιώματα και η ιστορική ευθύνη -κατά κύριο λόγων των "ανεπτυγμένων χωρών"- ως προς την κλιματική αλλαγή. Ένα θεμελιώδες ζήτημα της κλιματικής δικαιοσύνης είναι ότι οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εκείνοι που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες της.