ΕΧΧΟΝ MOBIL | Γεζίντι, Κουρδιστάν – Ιράκ

Η ExxonMobil κατηγορείται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επαρχία του Κουρδιστάν. 

Ο αμερικάνικος ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil προσέλαβε τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στο πλούσιο σε πετρέλαιο Κουρδιστάν, οι οποίες, το 2013, πυροβόλησαν πολίτες, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Σύμφωνα με καταγγελία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της πετρελαϊκής εταιρείας, περίπου 5000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο παρελθόν η εν λόγω εταιρεία, με έδρα το Τέξας, έχει κατηγορηθεί και από το κράτος του Ιράκ ότι είχε υπογράψει παράνομες και παράτυπες συμφωνίες στο Κουρδιστάν.

Στο έγγραφο επίσης αναφέρεται ότι μεταξύ του 2011 και 2013, η Exxon δεν έκανε την απαραίτητη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα του Ιράκ. Απαντώντας στην καταγγελία, η Exxon περιέγραψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες». Στη δήλωσή της, η εταιρεία είπε ότι οι δραστηριότητές της προωθούσαν «τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» σύμφωνα «με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς».

Η Exxon δραστηριοποιείται στο Ιράκ από τη δεκαετία του 1920, όταν μαζί με τη Shell, τη BP και την Total δημιούργησαν την Iraq Petroleum Company.

Μεγάλο μέρος της καταγγελίας, που έγινε από την Nallein Sowilo, πολιτικό εκπρόσωπο της φυλής Γιαζίντι, περιγράφει λεπτομερώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Γιαζίντι από τις κυβερνήσεις του Ιράκ και του Κουρδιστάν. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Κουρδιστάν παραχώρησε στην Exxon το δικαίωμα για εξόρυξη πετρελαίου στη γη των Γιαζίντι, χωρίς διαβούλευση ή αποζημίωση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι τοπικές κοινότητες των Γιαζίντι, απαντώντας στις ενέργειες της Exxon, οργάνωσαν πορείες ενάντια στην εταιρεία και παράλληλα σύστησαν μία συνέλευση για την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών. Η συνέλευση σκόπευε να κινηθεί νομικά ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Exxon.

Μάλιστα, στο έγγραφο η Nallein Sowilo επισημαίνει ένα περιστατικό όπου οι δυνάμεις ασφαλείας της Exxon πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο πολίτες.

«Το 2013 , η Exxon προσέλαβε τοπικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες άνοιξαν πυρ ενάντια στους διαδηλωτές Γιαζίντι, σκοτώνοντας δύο από αυτούς», γράφει. « Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν και η Exxon αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη. Έκλεισαν τα μάτια στις διεκδικήσεις των Γιαζίντι για τις περιοχές των προγόνων τους και προχώρησαν σε αγοραπωλησίες με την κατειλημμένη γη τους.»

Η Salma Houerbi, εκπρόσωπος της οργάνωσης Business and Human Rights Resource Centre, λέει: « Μας ανησυχούν αυτές οι πολύ σοβαρές παραβιάσεις. Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δρόμο να διανύσουν προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πληθυσμών που πλήττονται από τις δραστηριότητές τους, και αυτό περιλαμβάνει πράξεις βίας μέχρι και απώλεια περιοχών – ειδικά σε ζώνες που επικρατούν διαμάχες». Προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του ορυκτού πλούτου και οφείλουν να βεβαιώνονται ότι τα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων γίνονται σεβαστά»

Telegraph | 18 January 2020 | Μετάφραση στα ελληνικά από το savegreekseas.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :