REPSOL
Λίγα λόγια για την εταιρεία
Η REPSOL είναι πολυεθνική ανώνυμη εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη.
Η ιστορία της έχει ρίζες στο μακρινό 1927 όταν ιδρύθηκε η “γιαγιά της”, η εταιρεία CAMPSA, η οποία ανήκε στο ισπανικό κράτος και είχε το μονοπώλιο του πετρελαίου και των παραγώγων του. Το 1947, το συμβόλαιο μεταξύ κράτους και CAMPSA έληξε και ανανεώθηκε με νέους όρους. Ένα χρόνο μετά, το 1948, συστάθηκε η εταιρεία REPESA, η οποία ανέλαβε τη δημιουργία διυλιστηρίου και άλλων πετρελαιο-βιομηχανικών εγκαταστάσεων στo Escombreras της νότιας Ισπανίας. Η πιο γνωστή μάρκα λιπαντικού της εταιρείας αυτής, ονομαζόταν REPSOL.
Το 1981 η ισπανική κυβέρνηση συγκρότησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (Instituto Nacional de Hidrocarburos - ΙΝΗ), έναν δημόσιο οργανισμό στον οποίο ενσωματώθηκαν όλες οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Λίγo αργότερα, το 1987, ως θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, συστάθηκε η REPSOL. Στη REPSOL ενσωματώθηκαν και συγχωνεύτηκαν όλες οι εταιρείες που σχετίζονταν με την πετρελαϊκή βιομηχανία και που το ισπανικό κράτος είχε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών (συμπεριλαμβανομένης και της CAMPSA). Ως δημόσιος οργανισμός η REPSOL συνεργαζόταν με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ισπανίας.
Το 1989, δηλαδή μόλις δύο χρόνια από τη σύστασή της, στα πλαίσια της προσαρμογής στους όρους της ΕΟΚ για την απελευθέρωση της αγοράς, η REPSOL ιδιωτικοποιήθηκε.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας άρχισε το 1989, με την αγορά του μετοχικού της πακέτου από την τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya (σήμερα: BBVA) και ολοκληρώθηκε το 1997 όταν το ισπανικό κράτος πούλησε και το τελευταίο 10% των μετοχών.
Το 1999, η REPSOL αγόρασε όλες τις μετοχές της Αργεντίνικης και μέχρι πρότινος κρατικής YPF και με την αγορά αυτή, η REPSOL YPF έγινε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως.
Στα τέλη του 2001, η REPSOL ήρθε σε συμφωνία με τη βραζιλιάνικη Petrobras, το 2008 επεκτάθηκε και στη Βόρεια Αμερική όπου δημιούργησε ένα τεράστιο εργοστάσιο επαναεριοποίησης στην ανατολική ακτή του Καναδά.
Το 2012 η κυβέρνηση της Αργεντινής επανακρατικοποίησε την YPF. Τότε η REPSOL, (εν τω μεταξύ είχε πουλήσει μέρος των μετοχών και είχε μείνει με το 57% της YPF) κατέθεσε μήνυση εναντίον του κράτους της Αργεντινής, ζητώντας τελικά 10 δισ.δολάρια αποζημίωση ενώ το κράτος της Ισπανίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απείλησε με κυρώσεις την Αργεντινή.
Σήμερα η REPSOL έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και παράγει περίπου 700.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Μόνο για την τριετία 2013 έως 2015, με βάση τα στοιχεία που η εταιρεία είχε δημοσιευμένα μέχρι πρόσφατα στην ιστοσελίδα της, η REPSOL ευθύνεται για 52 ατυχήματα ανά τον κόσμο και για τη διαρροή 354 τόνων πετρελαίου.
Ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχουν γίνει σε διυλιστήρια, είναι η έκρηξη που έγινε το 2003 στις εγκαταστάσεις της REPSOL στο Puertollano της Ισπανίας. Από την έκρηξη και τη φωτιά που ξέσπασε στη συνέχεια βρήκαν τραγικό θάνατο εννέα εργαζόμενοι, ενώ δημιουργήθηκε ένα τοξικό νέφος πάνω από το Puertollano και για τις επόμενες ημέρες η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, εκτός από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει προκαλέσει, ευθύνες βαραίνουν την εταιρεία για διαφθορά, αθέτηση δεσμεύσεων, εξαπάτηση μετόχων και θεσμών, αποφυγή πληρωμής φόρων, παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική της Ισπανίας, και για καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πολλές από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.