Η Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις

Preveza

Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που λειτουργεί η συνέλευση της Πρωτοβουλίας πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις. 
Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε τις κυρώσεις των δύο επιπλέον συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων του «οικοπέδου» Άρτας – Πρέβεζας κι εκείνη των «οικοπέδων» του Ιονίου.
Σε όλη την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, τα Ιόνια νησιά αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες συλλογικότητες με το ίδιο διακύβευμα. Να σώσουμε την ομορφιά των τόπων μας που ο καθένας έχει τα δικά του ιδιαίτερα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε βροντερό ΟΧΙ στις εξορύξεις! ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Γιατί; 
Επειδή οι εξορύξεις όπως αποδεικνύουν τα επιστημονικά δεδομένα και τα ντοκουμέντα που καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια αλλά και η βιβλιογραφία που υπάρχει, είναι δραστηριότητα με τοξικούς ρύπους στα εδάφη, τα νερά, τον αέρα και έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Εξαφανίζει την γεωργία και την αλιεία.
Η εξορυκτική δραστηριότητα οδηγεί στην εκβιομηχάνιση κι άρα στην ερημοποίηση του τόπου που σήμερα έχει αυτά τα σπάνια χαρακτηριστικά και βάζει σε κίνδυνο προστατευόμενες με διεθνείς συμβάσεις περιοχές, που υποχρεωτικά προστατεύονται σε όλη την Ευρώπη. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου ενός από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, που τάισε γενιές και γενιές ανθρώπων και σήμερα χρίζει ακόμη αυστηρότερης προστασίας και υποχρέωση όλων μας είναι να τον παραδώσουμε καλύτερο κι όχι νεκρό στις επόμενες γενιές. 
Οι εξορύξεις είναι ασύμβατες με κάθε μορφής τουρισμού: Υπαίθρου, Θαλάσσιο, Αρχαιολογικό, Γαστρονομικό, Οικοτουρισμό, Οινοτουρισμό, Πολιτιστικό, Εκπαιδευτικό, τουρισμό υγείας και ευεξίας.
Οι εξορύξεις βάση στοιχείων και δεδομένων ενέχουν τεράστιο κίνδυνο ατυχήματος πόσο μάλλον σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα όπως η δική μας. 
Η περιοχή μας είναι περικυκλωμένη, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί (Άρτα – Πρέβεζα 4526-16/03/18 και Ιόνιο 4525-15/03/18) κι αν δεν πιέσουμε συλλογικά για την ακύρωση τους θα βρεθούμε όλοι εγκλωβισμένοι σε μία Βαβέλ από την οποία όχι μόνο δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε, αλλά στο μέλλον δεν θα υπάρχει ίχνος ζωής. 
Ας σημειώσουμε πως οι εταιρείες απαλλάσσονται αποζημίωσης όταν το ατύχημα προκληθεί από φυσικά αίτια… Αυτό είναι ρητό. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, παγκοσμίως σε τόσα σοβαρότατα και μη αναστρέψιμα εγκλήματα – ατυχήματα, καμία σοβαρή νομική επίπτωση ή κύρωση δεν είχαν μέχρι σήμερα. Γιατί αν είχαν απλά ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ. 
Ας αναφέρουμε και τον μύθο των δημόσιων εσόδων, που υπόσχονται από τις εξορύξεις. Καταρχήν από 40% που ήταν το αρχικό ποσοστό πριν το 2011 σήμερα είναι 25% και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο αν εμφανίζουν ζημιές ή κέρδη οι εταιρίες, ούτως ή άλλως, πενιχρά σε σχέση με τα εισοδήματα που προέρχονται από όλες τις δραστηριότητες που σήμερα στηρίζουν την οικονομία του τόπου είτε από τον πρωτογενή τομέα είτε από τον τουρισμό και που αυτές οι δραστηριότητες εννοείται θα εξαφανιστούν. Ένας άλλος μύθος ισχύει με τις θέσεις εργασίας ανειδίκευτου και κακοπληρωμένου προσωπικού που είναι 160 θέσεις ανά σύμβαση σε σχέση με τις 20.000+ θέσεις που καλύπτουν οι υφιστάμενες δραστηριότητες στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή. 
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οι εξορύξεις λύση για την οικονομία του τόπου και της χώρας, αντίθετα θα επιφέρουν τον μαρασμό σε όλους τους τομείς.
Και φυσικά, εκτός από το σπιράλ εξαθλίωσης των τοπικών κοινωνιών και τις μεγάλης κλίμακας οικολογικές καταστροφές, σε πλανητικό επίπεδο αυτό το καπιταλιστικό ενεργειακό μοντέλο προκαλεί θερμά επεισόδια και πολέμους για τον έλεγχο των φυσικών πόρων ενώ γιγαντώνει τους ανταγωνισμούς και στη μεταφορά (πόλεμος των αγωγών, τάνκερ κλπ).
Τέλος οι εξορύξεις και οι βιομηχανική δραστηριότητα που είναι συνυφασμένη με αυτές ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε και πρέπει να ανατρέψουμε προκειμένου ο πλανήτης μας να διασωθεί κι εμείς μαζί του. 
Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει δέσμευση απεμπλοκής από τα ορυκτά καύσιμα. 
Κι εδώ συμπεραίνουμε πως κάποιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τελείως τη χώρα δίνοντάς την βορά στις εξορυκτικές να κάνουν την τελευταία τους αρπαχτή και να αφήσουν πίσω τους ρύπανση, καρκίνο, θάνατο και να κατασπαράξουν τα σπλάχνα της Ηπείρου και του Ιονίου και μαζί όλους όσους ζούμε εδώ. 
Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε κι αξίζει να το αναζητήσετε και να δείτε στο βίντεο που κυκλοφορεί από την περιοχή της Θεσπρωτίας με τις εκρήξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και αν τους αφήσουμε θα κάνουν τέτοιες χιλιάδες σε όλη την Ήπειρο. (11.000 μόνο για το «οικόπεδο Ιωάννινων – Θεσπρωτίας). Αξιολογούμε τις πληροφορίες ότι ακούγονται εκρήξεις πέριξ του Αμβρακικού με ότι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον της περιοχής μας. 

Αφήστε τα πετρέλαια μέσα στη γη. Ο πλούτος της χώρας μας είναι οι καθαρές μας θάλασσες, η εύφορη γη μας, το φως του ήλιου, το τοπίο και ο πολιτισμός μας που πρέπει να διασώσουμε!

Καλούμε όλους τους πολίτες, συλλόγους και φορείς σε συμμετοχή κι ενεργοποίηση σ’ αυτό τον αγώνα ενάντια στο μαρασμό και το θάνατο, την λεηλασία των εξορύξεων, για να κερδίσει η ζωή και το μέλλον. 

(Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την επόμενη ανοιχτή συνέλευση πολιτών στην Πρέβεζα που σκοπεύουμε να πραγματοποιούμε σε εβδομαδιαία βάση και συγκεκριμένη μέρα και ώρα).

Σας καλούμε στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση που οργανώνουμε στο Καναλάκι την Κυριακή 24 Μάρτη 2019 και ώρα 11.00 πμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με ομιλητές από τις Πρωτοβουλίες Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας,

καθώς και στην εκδήλωση ενημέρωσης & συζήτησης για τις επιπτώσεις σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.30 στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας με ομιλητές : 

Δημήτρη Ιμπραήμ (μέλος WWF ) 
Ολιβιέ Βαρδακούλιας (μέλος WWF) 
Άννα – Μαρία Ρένερ (μέλος GREENPEACE) 
Σταύρο Αντύπα (Νομικό)

STOP ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ – ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΤΡΥΠΑΝΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠ΄ ΕΔΩ
ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Scroll to top