Μήνυμα από τις τοπικές κοινότητες της Ισπανίας: δεν είστε μόνοι ενάντια στις πετρελαϊκές

του Carlos Bravo, Συντονιστής της Τεχνικής Γραμματείας της Alianza Mar Blava
https://alianzamarblava.org/en/

Υπάρχει ελπίδα και βιώσιμες εναλλακτικές απέναντι στις παράλογες εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στις Βαλεαρίδες νήσους, στην Ισπανία, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το τσουνάμι των πετρελαϊκών έργων που απειλεί τις ελληνικές θάλασσες, ειδικά τα νησιά του Ιονίου Πελάγους και της Κρήτης. Έργα που θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις παραλίες, τα καταγάλανα νερά και την πολύτιμη πανίδα τους, αλλά επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε σημαντικές εθνικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Πρόκειται για έργα παρόμοια με εκείνο που επιχείρησε η πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου “Deepwater Horizon” της BP στον κόλπο του Μεξικού, στις 20 Απριλίου του 2010 με τη γνωστή σε όλους κατάληξη: τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία, η οποία οδήγησε σε περιβαλλοντική καταστροφή και είχε ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία, οι οποίες θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμα.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό, στις Βαλεαρίδες νήσους πραγματοποιούνταν αρκετά έργα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Παρά το αρχικό αίσθημα απελπισίας, οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν την τοπική αυτοδιοίκηση, τις ισπανικές επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να αφήσουν στην άκρη διαφωνίες του παρελθόντος και να ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, προκειμένου  να αντιμετωπίσουν μαζί αυτήν τη σοβαρή απειλή για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ 

Scroll to top