TOTAL | Μιανμάρ

TOTAL
Η Total κατηγορείται για τη συνεργασία της με το δικτατορικό καθεστώς της χώρας.  

Η Μιανμάρ (και πριν το 1989 Βιρμανία ή Μπούρμα) είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Βρίσκεται μεταξύ Ινδίας, Κίνας, Θιβέτ, Λάος, Μπαγκλαντές και Ταϊλάνδης. Το 1948 απέκτησε την εθνική της ανεξαρτησία από την Αγγλία, της οποίας ήταν αποικία για σχεδόν έναν αιώνα. Τα χρόνια που ακολούθησαν η χώρα βίωσε εμφύλιες διαμάχες και στρατιωτικά πραξικοπήματα, ενώ οι συγκρούσεις  δεν λείπουν μέχρι και σήμερα (Ροχίνγκιας).

Το 1991 γίνονται εκλογές στη χώρα αλλά το στρατιωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε από το λεγόμενο Συμβούλιο για την Αποκατάσταση του Νόμου και της Τάξης (SLORC) το 1988, αρνείται να παραδώσει την εξουσία στο κόμμα της αντιπολίτευσης Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) που νίκησε στις εκλογές.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης (που στις εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 82% ) κάλεσε τις ξένες εταιρείες να μην επενδύσουν στη Μιανμάρ καθώς αυτό θα ωφελούσε την παραμονή της δικτατορίας στη χώρα. Μια από τις εταιρίες που δεν σεβάστηκε αυτήν την επιθυμία ήταν η TOTAL. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ιστοσελίδα της : «Δυστυχώς, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο δεν βρίσκονται απαραίτητα στις δημοκρατίες».

Κάποιες από τις συνέπειες που είχε η δραστηριοποίηση της TOTAL στη Μιανμάρ είναι οι εξής :

- Χρηματοδότηση της δικτατορίας: Οι δραστηριότητες της TOTAL παρείχαν σημαντικά ετήσια έσοδα στο καθεστώς (ορισμένες πηγές τα εκτιμούν σε περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια). Το φυσικό αέριο ήταν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από εξαγωγές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% το 2002/03. Συνολικά οι επενδύσεις της TOTAL στη Μιανμάρ βοήθησαν το καθεστώς να οικοδομήσει τη στρατιωτική του ικανότητα και επομένως τον έλεγχό του πληθυσμού της χώρας και παράλληλα εμπόδισαν την προοπτική δημοκρατικής αλλαγής.

- Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η TOTAL γνώριζε πλήρως τους κινδύνους που ενείχε η ανάπτυξη των Βιρμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ντόπιους πληθυσμούς (ένας στρατός διεθνώς φημισμένος για την ακραία και αδιάκοπη βιαιότητα του*). Παρόλα αυτά η εταιρεία επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει, μέσω της MOGE (Myanmar Oil and Gas Enterprise), για την κατασκευή του αγωγού του κοιτάσματος πετρελαίου Γιεταγκάν προκειμένου να εκτοπίσει βίαια από την περιοχή ολόκληρα χωριά. Σαν να μην έφτανε αυτό η TOTAL επωφελήθηκε από το καθεστώς δουλείας στη Βιρμανία (καταναγκαστική εργασία) για την κατασκευή του αγωγού. Η εταιρία παραδέχτηκε ότι ντόπιοι σκλάβοι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του αγωγού σε ορισμένα μέρη, αλλά αρνήθηκε ότι τους χρησιμοποίησε η ίδια!

- Επιρροή στη γαλλική εξωτερική πολιτική: η Γαλλία αν και επίσημα καταδικάζει το στρατιωτικό καθεστώς, στην πράξη εμποδίζει την λήψη ουσιαστικών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Μιανμάρ, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της TOTAL.

- Νομικές προκλήσεις: Τόσο η TOTAL όσο και η Unocal, συνεργάτης της στην κατασκευή του αγωγού Yadana, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια μετά από αγωγές ντόπιων για καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Unocal αναγκάστηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς για να μην προχωρήσει περεταίρω η υπόθεση στο αμερικάνικο δικαστήριο, ενώ η για την TOTAL που η εκδίκαση της γινόταν σε δικαστήριο του Βελγίου η υπόθεση έκλεισε το 2008 και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.

- Ναρκωτικά, όπλα και ξέπλυμα χρήματος: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μέσω του MOGE (επενδυτικός εταίρος της Unocal και της Total) νομιμοποιούνταν έσοδα από το εμπόριο όπλων και ηρωίνης που έλεγχε το στρατιωτικό καθεστώς.

*Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατέχει δυστυχώς κάποια από τα χειρότερα ρεκόρ: •Χρήση του βιασμού ως όπλο πολέμου εναντίον γυναικών και παιδιών • Ευρεία χρήση καταναγκαστικής εργασίας που περιγράφεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»  • Πάνω από 1.350 πολιτικοί κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους βασανίζονται τακτικά  • Μεταξύ 600.000 και ενός εκατομμυρίου εσωτερικά εκτοπισμένων που αναγκάζονται να φύγουν από τα εδάφη τους • Συνεχής έξοδος κατοίκων της Βιρμανίας σε γειτονικές χώρες. Η Ταϊλάνδη απορροφά μόνο ένα εκατομμύριο ή περισσότερους Βιρμανούς σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών ζωής. • Ένας από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ασία παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξωτερικούς εχθρούς • Σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του καθεστώτος ξοδεύτηκε στον στρατό ενώ μόνο δύο έως τέσσερα τοις εκατό δαπανήθηκε για την υγεία • Ο θάνατος ενός στα δέκα μωρά πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους.

Πηγές (στα αγγλικά):
TOTAL Oil: fuelling the oppression in Burma burmacampaign.org.uk/media/total_report.pdf
Which is the most ethical oil company? earthbound.report/2008/03/10/which-is-the-most-ethical-oil-company/
Total lawsuit in Belgium (re Myanmar) www.business-humanrights.org/en/total-lawsuit-in-belgium-re-myanmar
Doe v. Unocal. Holding a U.S. Company Responsible for Rape, Murder, and Forced Labor in Myanmar  earthrights.org/case/doe-v-unocal/#media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :