Δελτίο Τύπου για τον Αντιπεριβαλλοντικό Νόμο Χατζηδάκη

Η Βουλή ,εν μέσω πανδημίας και με την ευκαιρία της καθολικής καραντίνας , ψήφισε στις 6 Μαΐου  τον νέο περιβαλλοντικό νόμο ‘‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» σαν επιστέγασμα της δρομολόγησης της πράσινης ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Ο νόμος αυτός αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος ,θίγει τη δημόσια περιουσία της χώρας, απειλώντας με καταστροφή τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, τους υγροτόπους, τις θάλασσες μας υπέρ των συμφερόντων αιολικών, εξορυκτικών, υδροηλεκτρικών, μεταλλευτικών βιομηχανιών.

-           Αίρει κάθε νομική προστασία των εθνικών πάρκων, των υγροτόπων, τη προστασία της βιοποικιλότητας, των ζωνών διαχείρισης οικοτόπων, τα θεσμοθετημένα καταφύγια άγριας ζωής ( ΚΑΖ).

-           Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης. Μάλιστα το γεγονός ότι ορίζει χρήσεις γης που επεκτείνουν το αστικό περιβάλλον σε προστατευόμενες περιοχές, έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 24 του Συντάγματος και την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την ρύθμιση αλλαγή χρήσεων γης χωρίς προηγούμενη ειδική μελέτη.

-           Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση  των επενδυτών.

-           Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά..

-           Παρακάμπτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση , αφαιρώντας  το δικαίωμα έγκρισης από τους Δήμους για οποιαδήποτε εγκατάσταση.

-           Καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

-           Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών..

  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών και προστατευόμενων υγροτόπων.

130 και πλέον φορείς, Σύλλογοι , οργανώσεις, πανεπιστημιακή κοινότητα, 21 δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου και χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν σχετικά ψηφίσματα , είπαν ΟΧΙ στην καταστροφή της ελληνικής υπαίθρου. Παρόλα αυτά η δημόσια διαβούλευση κράτησε ελάχιστο χρόνο και οι ενστάσεις αγνοήθηκαν. Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκαν τα μισά σχεδόν άρθρα από ότι το τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 24 Απριλίου ολοκληρώνοντας έτσι το σκιώδης αυτό νομοσχέδιο . Οι αντιδράσεις  για το Νομοσχέδιο  συνεχίζονται  και ο κατάλογος των ενστάσεων μεγαλώνει .

«Καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της»

Ζητάμε δικαιοσύνη για τη φύση και έναν αξιοβίωτο κόσμο για τις επόμενες γενιές.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Επικοινωνία: Τις Πέμπτες, Νόρμαν (στα σκαλάκια)
email: protovartas@gmail.comurl: protovartas.blogspot.com
fb: Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top