ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                        Πύργος 5-11-2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στο χώρο του Τμήματος Μουσειολογίας, στο  πρώην ΤΕΙ Πύργου,  ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις επικείμενες εξορυκτικές δραστηριότητες Υ/Α  στο Κατάκολο και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ως ομιλητές ο κ. Αλέξης Κούρτης, από την Πρωτοβουλία Αθήνας και ο κ. Παναγιώτης Μαυροειδής, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, οι οποίοι ανέπτυξαν σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος των εξορύξεων, με την παρουσία μεγάλου αριθμού παρευρισκομένων.

Από την πλευρά των ομιλητών τονίστηκε ιδιαίτερα ότι για την επικείμενη εξόρυξη στο Κατάκολο που σχεδιάζεται να λάβει χώρα υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά θολά σημεία, τα οποία δεν λαμβάνει υπόψιν η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν κατά την διαδικασία, η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεων για τις εταιρίες σχετικά με τις περιοχές Natura, οι  κίνδυνοι  που ελλοχεύουν για τις χερσαίες και ενάλιες αρχαιότητες της Ηλείας, οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τις παραγωγικές δραστηριότητες,  κ.τ.λ. Επίσης τονίστηκε ότι οι όποιες τοποθετήσεις μέχρι σήμερα των διαφόρων επιστημόνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα πρώιμες, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστούμε και την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Επιπλέον τέθηκε και το ερώτημα εάν συνολικά οι εξορυκτικές διαδικασίες απορρέουν από την κοινωνική αναγκαιότητα των πολιτών ή είναι απλά ένα εγχείρημα που εξυπηρετεί μόνο την επιχειρηματική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα των πετρελαϊκών εταιρειών.

Τέθηκε ακόμα σαν μεγάλο ερώτημα το κατά πόσο και εάν τα όποια ανταποδοτικά οφέλη από τις εξορύξεις θα αποδίδονται στην κοινωνία, εάν θα υπάρξει ή όχι πραγματικά άνοιγμα των θέσεων εργασίας με την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού εργατικού δυναμικού αλλά και αν όντως το σχεδιαζόμενο έργο ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, όπως οι εταιρείες διασπείρουν στα ΜΜΕ τεχνηέντως.

Τέλος, τέθηκε το κατά πόσον θα υπάρχει πραγματική διασφάλιση του έργου έναντι περιβαλλοντικών και όχι μόνο ατυχημάτων λόγω αφενός της δυσκολίας του βάθους της γεώτρησης και της αποτελεσματικότητας των μέσων και αφετέρου της προστασίας των εταιριών με δικούς τους επί των συμβάσεων στην ουσία όρους.

Πάνω σε όλα αυτά τα θέματα αναπτύχθηκε στο τέλος της ομιλίας ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων, οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβαν αλλά και ανήσυχοι για το μέλλον.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top