Εκδήλωση – Συζήτηση: To αέριο δεν είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση

Εκδήλωση - Συζήτηση: To αέριο δεν είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση

Παρασκευή 4 Νοέμβρη, ώρα 8.00 μ.μ. στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Respiro (Ολυμπιάδος 108)

Με τη φετινή Σύνοδο για το κλίμα να ξεκινάει σε λίγες μέρες (6 -18/11/2022) στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεϊκ στην Αίγυπτο και χωρίς προσδοκίες για κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, συζητάμε για τη φετινή σύνοδο, τον αποκλεισμό των κινημάτων και των ντόπιων ομάδων, καθώς και για το “φυσικό” αέριο που παρουσιάζεται ως η “πράσινη” διέξοδος στο ενεργειακό αδιέξοδο.

Η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες περιμένει ένα χειμώνα δύσκολο και κυβερνήσεις φτάνουν μέχρι και την επανακρατικοποίηση ενεργειακών μονάδων επιχειρώντας να μη βυθίσουν χιλιάδες ανθρώπους στην ανέχεια και την ενεργειακή φτώχεια. Με τους κλιματικούς στόχους να έχουν πάει στις καλένδες, μπροστά στην ενεργειακή κρίση, προωθούνται και χρηματοδοτούνται ακόμα περισσότεροι αγωγοί και σταθμοί υγροποιημένου αερίου (LNG), εγκλωβίζοντας τις κοινωνίες μας στο φαύλο κύκλο των ορυκτών καυσίμων και ενισχύοντας περισσότερο από ποτέ τα υπερκέρδη των πολυεθνικών.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα σε “ενεργειακό κόμβο”, με αμφίβολα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά με επιβεβαιωμένες καταστρεπτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες των περιοχών αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε για τη φετινή σύνοδο COP, τους αγωγούς και τους σταθμούς LNG, τον αγωγό EastMed (αγωγός μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ, σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία) και τις γεωπολιτικές παραμέτρους του και αναλύουμε τους λόγους που τα ορυκτά καύσιμα τροφοδοτούν στην πραγματικότητα την ενεργειακή φτώχεια, με τους:

Ελίτα Φασούλα, Fridays For Future Thessaloniki

Ερμιόνη Φρεζούλη, συλλογικότητα Gastivists

Ελευθεριάδης Χρήστος, καθηγητής ΑΠΘ

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Fridays For Future Thessaloniki και η συλλογικότητα Gastivists

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top