Γράφει η Καλλιόπη Μιχελάκου
Ιατρός –Παιδοψυχίατρος
Μέλος Της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων Πρέβεζας
«Οι εκπομπές από την χερσαία έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου περιλαμβάνουν: βιοκτόνα, αναστολείς κλίμακας και διάβρωσης, ανιχνευτές οξυγόνου, επιφανειοδραστικές ουσίες και ποκίλους υδρογονάνθρακες, βενζόλιο, τολουόλιο κ.λ.π., καθώς και σωματίδια και θόρυβο (Υπολογίζονται σε 1300 χημικές ουσίες).
Μερικοί από αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι αναγνωρισμένα καρκινογόνα και συνεισφέρουν σαν παράγοντες κινδύνου και σε άλλες χρόνιες ασθένειες, μέσω καρδιοαναπνευστικών και νευρολογικών επιδράσεων.
Μελέτες δείχνουν ότι οι εκθέσεις μπορεί να είναι υψηλότερες στην φάση των ερευνών σε σχέση με την φάση της εξόρυξης (σ.σ. για αυτούς που ισχυρίζονται ότι η ερευνητική φάση είναι αθώα και χωρίς συνέπειες).
Λίγες επιδημιολογικές μελέτες έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν τις πιθανές επιδράσεις των εκπομπών από τις χερσαίες έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανθρώπινη υγεία. Η πλειοψηφία αυτών των μελετών έχουν διενεργηθεί εκτός Ε.Ε κυρίως στις ΗΠΑ.
Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος γιά ορισμένους καρκίνους (κυρίως λευχαιμίες σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες) και δυσμενείς γεννήσεις, είναι πιθανά αυξημένος στους πληθυσμούς που ζούν γύρω από τις περιοχές, που γίνονται έρευνες και εξορύξεις υδρογοναναθράκων.
Το αντίστοιχο επίπεδο απόδειξης είναι ασθενές ως μέτριο έτσι ώστε αυτές οι συνδέσεις να μην μπορούν να αγνοηθούν.
Μιά άλλη πιθανή συνέπεια των χερσαίων ερευνών και εξορύξεων στην δημόσια υγεία σχετίζεται με την σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. με ότι αυτό σημαίνει γιά την σεισμογενή περιοχή μας), γιά την οποία ο βαθμός της απόδειξης είναι μέτριος έως ισχυρός.
Ο SCHEER προτείνει ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά γνώσης με :
1.Καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις χώρες της Ε.Ε
2.Αναλυτικές μελέτες που να προσδιορίζουν, ποσοτικοποιούν και χαρακτηρίζουν τα μίγματα έκθεσης και τα επίπεδά τους στις περιοχές αυτές.
3.Στοχευμένες μελέτες βιοπαρακολούθησης πληθυσμών που ενδεχομένως να διατρέχουν κίνδυνο.
4.Ευρείας κλίμακας επιδημιολογικές μελέτες με ακριβή εκτίμηση της έκθεσης.
Στην απουσία επιπρόσθετης ισχυρής απόδειξης από αυτές τις καλά σχεδιασμένες μελέτες, θα μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τόποι έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πληθυσμών που ζούν γύρω τους.
Δεδομένου του αριθμού των μελετών που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα σχετικά με τις αμερικανικές δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και την επιστημονική απόδειξη που υποδεικνύει πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από αυτές τις δραστηριότητες, καθώς και την παρουσία παρόμοιων δραστηριοτήτων σε περιοχές της Ε.Ε., εκφράζουμε την εκπληξή μας γιά την φτωχή επιστημονική αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων αυτών των δραστηριοτήτων στην Ε.Ε»
Τα παραπάνω δεν είναι κείμενο κάποιας ακτιβιστικής οργάνωσης γιά το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτούσια η περίληψη ενός κειμένου 40 σελίδων προς την Ευρωπαική Επιτροπή τον Μάρτιο του 2018.
Ενός κειμένου που ζητήθηκε να συνταχθεί από την Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (Επιστημονική Ένωση γιά την Υγεία, Περιβαλλοντικούς και Αναδυόμενους Κινδύνους), για να εκτιμήσει τους κινδύνους από τις χερσαίες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων (σαν και αυτές που ήδη έχουν ξεκινήσει στο Δήμο μας -«οικόπεδο» Άρτας-Πρέβεζας γαρ) και να ταυτοποιήσει τα κενά γνώσης.
Αποτελεί τμήμα ενός πολύ πλούσιου υλικού γιά τις επιπτώσεις στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον, από διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, που προσπαθούμε να συλλέξουμε πολίτες που ευαισθητοποιηθήκαμε, κινητοποιηθήκαμε, δικτυωθήκαμε τοπικά αλλά και διεθνικά μέσω των Πρωτοβουλιών Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων.
Υλικό που προσπαθήσαμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν τεκμηρίωση σε κάθε συνάντηση με εκπροσώπους του πετρελαϊκού λόμπυ, όταν ερχόταν με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (Εκδηλώσεις Ιδρυμάτων, Δημοτικά Συμβούλια, Ενημερωτικές εκδηλώσεις π.χ ΕΛΠΕ Μαργαρώνα), γιά να μας πείσει γιά την «ανάπτυξη και την ασφάλεια των εξορύξεων»...
Ήταν τότε που οι αντιδράσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, βαπτίζονταν σαν αντιδράσεις ακραίων και ανίδεων, καθ’έξιν ανησυχούντων. Κάποιοι μάλιστα εκπρόσωποι των διαδοχικών κυβερνήσεων (που ταυτίζονται ως προς τις υπογραφές των συμβάσεων -άλλο αν σήμερα στην αντιπολίτευση μέρος αυτών φαίνεται να «μετανοεί»...), προσπαθούσαν να μας πούν πως «μιά έρευνα θα γίνει...», «δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τι έχουμε στο υπέδαφος μας...». Μόνο που απέκρυπταν συστηματικά ότι οι συμβάσεις που υπέγραψαν είναι open door, τουτέστιν έρευνα και εξόρυξη μαζί.
Αυτά τα θυμήθηκα με αφορμή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας, που θα γίνει στις 19/12 με θέμα Εξορύξεις και επίσης ανεξάρτητο άλλο θέμα, το Προσφυγικό. Η τυχαία τοποθέτηση των δύο θεμάτων μαζί είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε τα γεωπολιτικά παιχνίδια γιά την ενέργεια, που εντείνονται στην περιοχή μας, μετά τις υπογραφές και των συμβάσεων γιά τις θαλάσσιες εξορύξεις, με τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Θα είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας και την υγεία μας το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μιά απόφαση ενάντια στις εξορύξεις στον Δήμο μας. Δεν ξέρω πως μπορεί να τεκμηριώσει ότι οι εξορύξεις θα είναι επωφελείς και ασφαλείς γιά την υγεία των πολιτών, όταν ειδικοί εμπειρογνώμονες εγκαλούν και την ΕΕ γιά την έλλειψη τέτοιας τεκμηρίωσης.