Οι άνθρωποι της Ηπείρου λένε ΟΧΙ στις εξορύξεις

Το θέμα των εξορύξεων τρέχει με γοργούς ρυθμούς στην Ήπειρο. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και η σχετική ΜΠΕ έχει κατατεθεί ήδη προς διαβούλευση με το κοινό. Ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση βέβαια, όπως αρμόζει για ένα τόσο σοβαρό θέμα που πρόκειται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής, δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, οι τοπικοί άρχοντες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζίτσας παραχωρούν με αξιοσημείωτη ευκολία τη γη τους στην Energean, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα λεγόμενα της εταιρίας και αγνοώντας επιδεικτικά τους προβληματισμούς και τις αντιθέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Οι άνθρωποι της Ηπείρου από την πρώτη στιγμή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους αλλά και σε όλους εμάς. Τώρα ξανά, οι κοινότητες συσπειρώνονται και ζητάνε να ακουστεί και η δική τους φωνή, το δικό τους μεγάλο ΟΧΙ στις εξορύξεις!

♦Η Αδελφότητα Κουρέντων Ιωαννίνων «Ο Άγιος Γεώργιος» με ομόφωνη απόφασή της την 10.2.2023, τάχθηκε κατά της ερευνητικής γεώτρησης και με σχετικό Δελτίου Τύπου ενημερώνει αναλύτικά για τις ενστάσεις της επί της ΜΠΕ. Επίσης, στις 20.03.2023 με απαντητική επιστολή - κάλεσμα που δημοσίευσε σε κοινωνικά δίκτυα, απευθύνει ξανά έκκληση στο Δήμαρχο Ζίτσας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να ακουστεί και η δική τους φωνή. Εκφράζει όμως και την απορία τους για το γεγονός ότι τους ζητήθηκε από το Δήμο να γνωστοποιήσουν τα ονόματα, τα τηλέφωνα και τα email όλων των μελών της Αδελφότητας! 

♦Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων με επιστολή της στις 21.03.2023 προς το Δήμο Ζίτσας εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, υπενθυμίζει ότι η θέση της είναι αρνητική στο ζήτημα των εξορύξεων ήδη από το 2018. Επίσης έχει καταθέσει αναλυτικά τα σχόλια της επί της μελέτης. 

Η Αδελφότητα Φωτεινού Ιωαννίνων και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κουρνοραχητών Φωτεινού Ιωαννίνων, έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη από το 2018.

Το πλήρες κείμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ερευνητική γεώτρηση ΄Ηπειρος -1 που έχει τεθεί σε διαβούλευση, είναι διαθέσιμο εδώ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top