Lake Run 2023 – Το ξέπλυμα των μεγάλων χορηγών

Την τελευταία εικοσαετία, περίπου, οι πετρελαιάδες (ξανα)ρίχνουν το βλέμμα τους στην Ήπειρο. Εταιρείες πάνε και έρχονται, υπόσχονται, και ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα πράττουν. Για αυτές και τους διαμεσολαβητές τους, κεντρική και τοπική εξουσία, εξυπηρετούνται οικονομικά, γεωπολιτικά, πολιτικά μεταξύ άλλων, συμφέροντα.

Στοίχημα για όλο αυτό το συρφετό είναι να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιστάσεις και να καλλιεργηθεί μία όσο το δυνατόν πιο καλή εικόνα της εταιρείας στους ντόπιους πληθυσμούς. Στην οικονομία και το marketing αυτό ονομάζεται
“εταιρική κοινωνική ευθύνη” και αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Λαϊκά θα το λέγαμε δωροδοκία.

Energean

Η πιο πρόσφατη είδηση είναι πως η Energean θα διεξάγει ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας, στο άμεσο μέλλον.

Η Energean ως καλή πολυεθνική που είναι, ξέρει πώς να ρίχνει στάχτη στα μάτια με δωρεές και χορηγίες, ενώ στην ουσία αφήνει στάχτη όπου πατά και όπου βρεθεί. Έτσι και στο Ioannina Lake Run 2023 τη βλέπουμε να φιγουράρει ως επίσημος υποστηρικτής. Να υποστηρίξει τι; Τον αθλητισμό και το φυσικό περιβάλλον; Μόνο ως ξέπλυμα μπορούμε να αντιληφθούμε μία τέτοια κίνηση μιας και είναι αρκετά υποκριτικό, τα ίδια κεφάλαια που ευθύνονται για τις κοινωνικές ανισότητες και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να ηγούνται προσπαθειών που θέλουν να προάγουν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό ή/και την προστασία της φύσης. Άραγε τι ποιότητα αέρα αναπνέουν στον Πρίνο της Καβάλας, όπου δραστηριοποιείται η ίδια εταιρεία, και κατά πόσο θα επιβάρυναν τα πνευμόνια τους, αθλητές/ριες, αν έτρεχαν γύρω από λίμνες την περίοδο που ακολούθησε την έκρηξη στις εγκαταστάσεις του Πρίνου (Απρίλιος 2022);

Βίκος

Στην ίδια διοργάνωση ως μέγας χορηγός φιγουράρει η εταιρεία εμφιάλωσης Βίκος (Σεπετάς). Η Βίκος μαζί με την εταιρεία Ζαγόρι (Χήτος), κερδοφορούν εκμεταλλευόμενες έναν φυσικό πόρο, μάλιστα ζητώντας και πετυχαίνοντας μεγαλύτερες απολήψεις. Και όλα αυτά σε βάρος του υδροφόρου που είναι κοινός για όλο το Μιτσικέλι και κατ’ επέκταση το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Το νερό μέσα στον καπιταλισμό (όπως όλα) γίνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι: γίνεται εμπόρευμα και μέσο προβολής, αντί για κοινωνικό αγαθό και αναγκαίο για την επιβίωση. Πόσο προφανές είναι αυτό την τελευταία περίοδο, όπου στη Θεσσαλία δεν έχουν νερό ούτε για να πιουν και οι εταιρείες εμφιάλωσης το προσφέρουν δωρεάν για την όποια φιέστα, αλλά δεν κάνουν το ίδιο για τους πλημμυροπαθείς.

Αυξάνουν ωστόσο την παραγωγή, στο Ζαγόρι μάλιστα θα δουλέψουν και Κυριακή, γιατί η ζήτηση, δηλαδή τα κέρδη, είναι μεγάλη. Όσα, όμως, μπουκαλάκια και να δώσουν στους σταθμούς ανατροφοδότησης των αθλητών, αυτό δεν ξεπλένεται.

Γνωρίζουμε καλά πως πίσω από το κοινωνικό προσωπείο των εταιρειών κρύβονται μόνο συμφέροντα και οφέλη εις βάρος των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής. Δεν θέλουμε τις χορηγίες τους.

Θέλουμε και διεκδικούμε να σταματήσει η υποβάθμιση των ζωών μας.

Θέλουμε και διεκδικούμε την αποχώρησή τους.

Όχι στις εξορύξεις στην Ήπειρο – Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία
(Συνέλευση κάθε Τρίτη στις 20:00 στον ΕΚΧ Αλιμούρα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top