ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Η ΖΩΗ!

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε δεκαετίες από τότε που οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα και έκτοτε οι κυβερνήσεις συσκέπτονται και συζητούν για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι της κλιματικής κατάρρευσης.

Από την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον στη Στοκχόλμη το 1973 και την πρώτη παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα στη Γενεύη το 1979, έχουν μεσολαβήσει :
Σύμβαση της Βιέννης,1985
Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ,1987
Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC),1988
Σύνοδος του Ρίο ντε Ζανέιρο (Σύνοδος Κορυφής για τη Γη),1992
Σύμβαση Πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή (UNFCC),1994
Πρωτόκολλο του Κιότο,1997
Συμφωνία του Cancun, Μεξικό 2010
Πλατφόρμα του Durban, Νότια Αφρική 2011
Συμφωνία του Παρισιού,2015
Διεθνής σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, Νέα Υόρκη 2019
και 25 Διασκέψεις του Συμβουλίου των Μελών για την Κλιματική Αλλαγή (COP:Conference Of Parties) μέχρι να φτάσουμε στην 26η που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Γλασκώβη.

Οι επιστήμονες μπορεί να ήταν προνοητικοί, αλλά δυστυχώς βρίσκονταν πάντα δύο βήματα πίσω από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που ήξεραν τη ζημιά που προκαλούσαν στο περιβάλλον ήδη από το 1959. Οι μεγάλες πετρελαικές έχοντας τον χρόνο που χρειαζόταν για να χτίσουν την άμυνά τους και με μόνο σκοπό να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τα υπέρογκα κέρδη τους, προετοιμάσαν τη στρατηγική τους, η οποία κατά κύριο λόγο βασίστηκε σε ψέματα και δωροδοκίες με στόχο την υπονόμευση του κινήματος για την προστασία του κλίματος και την κήρυξη του πολέμου ενάντια σε μέτρα που θα περιόριζαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σήμερα η διατάραξη του κλίματος σε πλανητική κλίμακα δεν αποτελεί πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ζούμε.
Σήμερα που πραγματοποιείται άλλη μια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, δεν περιμένουμε σχεδόν τίποτα από τους κυβερνώντες που τόσα χρόνια απέδειξαν οτι ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα ιδιωτικά συμφέροντα παρά για τον πλανήτη.
Σήμερα είμαστε στο δρόμο για να φωνάξουμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και την ευημερία. Στεκόμαστε στο δρόμο, ο ένας δίπλα στον άλλον - όπως στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον σε κάθε ‘φυσική’ καταστροφή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια- για να φωνάξουμε ότι επιλέγουμε την αλληλεξαρτηση αντί για τον υπερατομικισμό, την αμοιβαιότητα αντί για την κυριαρχία, την συνεργασία αντί για την ιεραρχία. Για να φωνάξουμε ότι πρέπει ν’αλλάξει αυτό το σύστημα που σπέρνει θάνατο, για να έχουμε όλοι ενα ευήμερο μέλλον, για να νικήσει η Ζωή.

Αυτό το Σάββατο ας ακουστεί η φωνή μας ως τη Σκωτία!
Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα!

> Αθήνα Σύνταγμα, 14.00
> Θεσσαλονίκη Καμάρα, 12.00
> Πάτρα πλατεία Γεωργίου, 12.00
> Ηράκλειο πλατεία Ελευθερίας, 12.00
> Χανιά πλατεία Αγοράς, 12.00
> Άγιος Νικόλαος Λίμνη, 12.00
> Γιάννενα Περιφέρεια, 12.00
> Βόλος πλατεία Αγίου Νικολάου, 12.00
> Κέρκυρα πλατεία Ανουντσιάτας, 14.00
> Ξάνθη κεντρική πλατεία, 12.00
> Κεφαλονιά, πεζοπορική διαμαρτυρία, 11.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top