20-27 Σεπτεμβρίου 2019, Εβδομάδα Παγκόσμιας δράσης για το κλίμα
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των παιδιών που απέχουν από τα μαθήματά τους απαιτώντας από τις κυβερνήσεις άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ογκώδεις διαδηλώσεις οργανώνονται σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα η διάσκεψη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Ο όρος «κλιματική κρίση» χρησιμοποιείται για να τονίσει πόσο επείγον είναι να αναλάβουμε δράση, αν βέβαια θέλουμε ένα μέρος για να ζήσουν τα παιδιά μας. Τόσο απλά.
Οι κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι 1) οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και 2) η αποψίλωση δασών, λόγω της οποίας έχει μειωθεί η χλωρίδα της γης που ως γνωστόν μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο.
Δηλαδή για να επιβιώσουμε –το ανθρώπινο είδος και τα υπόλοιπα ζωντανά- τα κράτη οφείλουν να σταματήσουν άμεσα τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα – με στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- και φυσικά να σταματήσουν/ακυρώσουν άμεσα τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων όπου γίνονται ή προγραμματίζεται να γίνουν. Άλλωστε τι νόημα έχει να αντλείς ορυκτά καύσιμα όταν ήδη γνωρίζεις ότι δε μπορείς να τα κάψεις;
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κυριολεκτικά την ίδια στιγμή, σ’ ένα παράλληλο σύμπαν που λέγεται Ελλάδα, η κυβέρνηση φέρνει για κύρωση στο Κοινοβούλιο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, στα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου.
Παράδοξο αλλά αληθινό, τη στιγμή της παγκόσμιας έκκλησης να μπει τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων, στην Ελλάδα οι βουλευτές θα επιχειρηματολογούν υπέρ της παραχώρησης των ελληνικών θαλασσών σε γίγαντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η Exxon Mobil, η Total και η Repsol.
Και δεν είναι μόνο αυτό: Σύμφωνα με το «Νέο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» (που κατατέθηκε στη Βουλή) το ελληνικό κράτος μάλιστα θα επιδοτεί τα σχετικά με την εξορυκτική βιομηχανία έργα (λιμάνια, αγωγούς, κτλ)! Δηλαδή τα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουμε θα πηγαίνουν εκτός των άλλων και στην πετρελαϊκή βιομηχανία ώστε αυτή να διευκολυνθεί στην καταστροφή των θαλασσών της χώρας μας, στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, ώστε να έρθει γρηγορότερα η καταστροφή μας.