Αποχωρεί η Repsol από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Λίγο η πανδημία που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου, λίγο η πολιτική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να που η #Repsol σκέφτεται να παρατήσει την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ.εδώ, εδώ) το σενάριο αποχώρησης από τη χώρα μας εντάσσεται στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της εταιρείας στα δεδομένα που δημιούργησε η πετρελαϊκή κρίση και ο κορονοϊός στις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά και των στόχων που έχει θέσει για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και ενίσχυσης των επενδύσεων στις ΑΠΕ.
Φαίνεται, ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά τις χώρες ανά την υφήλιο όπου έχει παρουσία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, περιοριζόμενη στα κοιτάσματα υψηλότερης αξίας. Έτσι, με δεδομένο ότι και οι τρεις παραχωρήσεις στην Ελλάδα (θαλάσσια περιοχή Ιόνιο στη Δυτική Ελλάδα, χερσαία οικόπεδα στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία) βρίσκονται στα πρώτα στάδια μελέτης, με σημαντική επομένως αβεβαιότητα ως προς τις ποσότητες υδρογονανθράκων που περιέχουν, είναι από τις πρώτες στη λίστα των «οικοπέδων» για τα οποία εξετάζει η Repsol να αποχωρήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μεν περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχουν γίνει ήδη οι πρώτες "σεισμικές" έρευνες, η δραστηριότητα θα συνεχιστεί, ενώ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας η κοινοπραξία Repsol-Energean έχει ενημερώσει την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ότι δεν θα συνεχίσει δραστηριότητες.
Από μας ευχές να πάει στο καλό, να μην ξαναγυρίσει και μακάρι να την ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες πετρελαϊκές...
Ας έχουμε το νου μας όμως ε; Τέτοιες εταιρείες (βλ. SerialDrillers) έχουν αποδείξει πως ο κύριος στόχος τους είναι τα υπέρογκα κέρδη και δεν δίστασαν στο παρελθόν να πατήσουν επί πτωμάτων (ανθρώπων, οικοσυστημάτων, κοινωνιών) προκειμένου να μην τα χάσουν.
Μπορεί λοιπόν να προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζουν πορεία, δεν είμαστε όμως και τόσο σίγουροι ότι θα αλλάξουν και νοοτροπία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top