Διακόπτονται οι σεισμικές έρευνες στην Κέρκυρα

*Αναδημοσίευση από ecozen.gr

Διακόπτονται οι σεισμικές έρευνες στην Κέρκυρα μετά τους εκβρασμούς ζιφιών και την άμεση κινητοποίηση 15 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ερευνητικό σκάφος της ΕΛΠΕ Upstream που διεξάγει τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Με έγγραφο προς την ΕΛΠΕ Upstream και την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ζητάει «άμεση και αναλυτική ενημέρωση για την τήρηση των όρων που περιλαμβάνονται στο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης» για τη γεωφυσική έρευνα στην περιοχή, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021.

Επίσης, ζητήθηκε από την εταιρεία να απομακρυνθεί από την περιοχή το ερευνητικό σκάφος «SW Cook», που πραγματοποιεί τις έρευνες, μέχρι να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με τους τρεις εκβρασμούς ζιφιών στην Κέρκυρα τις προηγούμενες ημέρες.

Οπως επιβεβαιώνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, της οποίας το πλοίο «Rainbow Warrior III» βρίσκεται εδώ και ημέρες στην περιοχή, το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε προς την περιοχή δυτικά των Παξών.

«Στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της οργάνωσης με το πλήρωμα του “SW Coοk”, μας ενημέρωσαν ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει. Ωστόσο, αρνήθηκαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση και μας παρέπεμψαν στην εταιρεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Περαιτέρω εξηγήσεις ζητούν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις

«Τα ΕΛΠΕ οφείλουν άμεσα να προβούν και επίσημα στην οριστική παύση των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» σεβόμενα τις εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και των οργανώσεων» υπογράμμισε η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν ευθέως τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και το μέλλον της χώρας μας», σημείωσε.

Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και των 15 ΜΚΟ

Η πρωτοβουλία επικοινωνίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ΕΛΠΕ Upstream και την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων έρχεται μετά από κινητοποίηση 15 συνολικά Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας σε πρωθυπουργό και Υπουργείο για τους μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών στο Ιόνιο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις : Συναγερμός για μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών στο Ιόνιο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούσαν την άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών, υπογραμμίζοντας ότι «η διακοπή των εργασιών όταν υπάρχει υπόνοια περιβαλλοντικής ζημιάς, επιβάλλεται, όχι μόνο από τη σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο, αλλά και από την εθνική και διεθνή νομοθεσία».

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολουθεί για λογαριασμό της ΕΔΑΥ και των ΕΛΠΕ τον θόρυβο στη θάλασσα (ένταση ήχου και επίπεδα διάδοσης), πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις σεισμικές έρευνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top