Έκτακτη ενημέρωση: Σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

*Αναδημοσίευση άρθρου από wwf.gr

Οι οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace έστειλαν αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και ανοιχτή επιστολή προς τα ΕΛΠΕ ζητώντας επίσημη ενημέρωση για τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από πλοίο ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οι σεισμικές έρευνες φαίνεται να πραγματοποιούνται σε σημεία εντός της περιοχής «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός», τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης της οποίας έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ με σύμβαση που έχει κυρωθεί με τον ν. 4630/2019.

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, ενώ από το 2018 προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018). Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, με νοτιότερο άκρο τις νήσους Στροφάδες, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχή προστασίας της φύσης και περιβάλλονται από θαλάσσια ζώνη, εντός της οποίας επιτρέπεται μόνο η ναυσιπλοΐα, η αλιεία και η ήπια θαλάσσια αναψυχή.

Θεωρούμε σκανδαλώδες ότι σε αυτήν την περιοχή πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες με δεδομένο τον τεράστιο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο σε απειλούμενα και εμβληματικά θαλάσσια είδη. Είναι απογοητευτικό ότι αυτές οι έρευνες πραγματοποιούνται εν κρυπτώ, την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνίζεται με τον χρόνο για να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη κλιματική κατάρρευση.

Δείτε εδώ την ανοιχτή επιστολή προς τα ΕΛΠΕ.

Δείτε εδώ το αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και το ΥΠΕΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top