ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στη διδακτέα ύλη των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, υπάρχουν κεφάλαια στη Φυσική που αναφέρονται στην ενέργεια και τις μορφές της, ενώ στη Γλώσσα υπάρχουν κείμενα σχετικά με ατυχήματα δεξαμενόπλοιων που οδήγησαν σε θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση. Για τους μαθητές των σχολείων του Ιονίου (και όχι μόνο) τα κεφάλαια αυτά δεν αποτελούν απλώς διδακτέα ύλη αλλά ένα κρίσιμο ζήτημα που τους αφορά άμεσα καθώς εξορύξεις πετρελαίου σχεδιάζονται και στις δικές τους θάλασσες.

Με αφορμή λοιπόν το ενδιαφέρον που έδειξαν κάποιοι δάσκαλοι -που έχουν ως γνώμονα την πεποίθηση πως το σχολείο εκτός από τις βασικές γνώσεις που παρέχει, οφείλει να εμπλέκεται ενεργά στα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα-, στο σχολείο ενός μικρού χωριού της Κεφαλονιάς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα των εξορύξεων με τους μικρούς μαθητές και να αφουγκραστούμε τη δική τους άποψη για το ζήτημα. Ετοιμάσαμε λοιπόν μια παρουσίαση σχετικά με το θέμα, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συζήτηση μας, η οποία αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των παιδιών μάλλον κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους. Επίσης μοιράσαμε στους μαθητές ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις του τύπου σωστό  ή λάθος, κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας και των εξορύξεων. Στην πίσω σελίδα υπήρχε ο χάρτης της Ελλάδας με σημειωμένες τις περιοχές όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν  εκεί  τη δική τους αφίσα, εκφράζοντας έτσι την άποψη τους για το θέμα.

Οι απαντήσεις των παιδιών είναι αποστομωτικές και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε : τι δεν καταλαβαίνουν οι μεγάλοι που τόσο εύκολα αντιλήφθηκαν οι μικροί μαθητές; Με συνθήματα όπως: «Η μαύρη θάλασσα δεν είναι ωραία»« ΟΧΙ στις εξορύξεις- ΝΑΙ στη θαλάσσια ζωή», τα παιδιά έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους αντιμετωπίζουν το φυσικό περιβάλλον και νομοτελειακά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, σαν εμπόρευμα. Μέσα από τα παιδικά μάτια και με μπόλικη φαντασία, εκφράστηκε η δική τους αγωνία για το κοινό μας σπίτι. Εξάλλου πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…

*Το υλικό που ετοιμάσαμε είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf (δες παρακάτω). Εαν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας στείλετε email στο savegreekseas@gmail.com.

Αυτοί που αποφασίζουν αν θα παραχωρηθούν οι θάλασσες στις πετρελαϊκές είναι ενήλικοι. Ωστόσο τα παιδιά είναι αυτά που θα βιώσουν τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, πολλοί δάσκαλοι ν'ανοίξουν το θέμα στην τάξη με τα μικρά-μεγάλα παιδιά τους, άλλωστε γι'αυτό ακριβώς υπάρχει στα βιβλία των μαθητών: το θέμα τους αφορά άμεσα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top