Η Energean και η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσαν στις 25/01 την έναρξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για την ΜΠΚΕ που αφορά την ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο. Το περιεχόμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και είναι προσβάσιμο σε πολίτες και φορείς (μόνο εφόσον ολοκληρώσουν την διαδικασία εγγραφής!), προκειμένου να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις επί αυτής.
3 παρατηρήσεις επί του σχετικού Δελτίου Τύπου της Energean :
Η έμφαση στην “τόνωση της τοπικής οικονομίας” ήδη από τον τίτλο, μας θυμίζει την πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση που διαβάσαμε στην εργασία ‘Προκαταρκτική έκθεση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο’, ότι µπορεί κανείς να βρει δύο τύπους µελετών στη διεθνή επιστηµονική βιβλιογραφία σχετικά µε τα επακόλουθα της εξορυκτικής βιοµηχανίας :
A. Αυτές που σε θεωρητικό ή/και οικονοµετρικό επίπεδο παρουσιάζουν συχνά την εξόρυξη υδρογονανθράκων ως µέσο αύξησης του εθνικού ή τοπικού ΑΕΠ και συµπεραίνουν ή υπονοούν ότι αυτό σηµαίνει και γενικότερη οικονοµική ανάπτυξη. Αυτές οι απόψεις δε χρειάζονται πολύ ανάλυση είναι µάλλον αυθαίρετά τα συµπεράσµατα τους µιάς και υπονοούν ότι έχουµε δίκαιη και ίση κατανοµή του ΑΕΠ ή των κρατικών εσόδων µιας χώρας, κάτι που είναι σαφές ότι δεν υφίσταται.
B. Έπειτα είναι αυτές οι µελέτες που µελετούν συγκεκριµένα και συχνά κατά περίπτωση τις εξορύξεις και τα αποτελέσµατά τους. Αυτή η δεύτερη κατηγορία βιβλιογραφίας µάς δίνει παραδείγµατα κατά τα οποία η εξορυκτική βιοµηχανία υδρογονανθράκων προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τον κατοίκων και αυξηµένες επισκέψεις σε νοσοκοµεία, καταστροφή του περιβάλλοντος, καταστροφή των τοπικών οικονοµιών, µεταβολή της εθνικής νοµοθεσίας, ακόµη και δοµική αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήµατος προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών εξόρυξης, παράνοµη και εκτός σύµβασης εκµετάλλευση των φυσικών πόρων, φοροδιαφυγή και λαθραία εξαγωγή του παραγόµενου προϊόντος, µεσοπρόθεσµη και µακροπρόθεσµη µείωση των θέσεων εργασίας στις περιοχές εξόρυξης, εθνική και περιφερειακή κοινωνική ανισότητα κ.λπ
Η έμφαση στην απόσταση που θα έχει η ερευνητική γεώτρηση από προστατευόμενες περιοχές, μας κάνει ειλικρινά να απορούμε. Ποιος μπορεί να θεωρεί περιβαλλοντικά ασφαλή την λειτουργία βαριάς εξορυκτικής δραστηριότητας σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από εθνικούς δρυμούς, εθνικά πάρκα και περιοχές Natura;
Τέλος, η έμφαση στη λειτουργία Μονάδας Περιβάλλοντος μόνο κλαυσίγελο μπορεί να μας προκαλέσει, αν αναλογιστούμε την πρόσφατη αποκάλυψη ότι η Μονάδα Περιβάλλοντος που ελέγχει τις εργασίες της Exxon Mobil στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, συγκροτήθηκε αποκλειστικά με στελέχη της Exxon Mobil!