ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ 2462/2022

*Αρχική δημοσίευση 21/12/2022, Επικαιροποίηση 27/01/2023

Σήμερα έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις το 2019, για τις πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Με την απόφαση 2462/2022, το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την Υπουργική Απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά Κρήτης βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στο άκουσμα της απόφασης, δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ξέρουμε καλά ότι η Δικαιοσύνη εκτός από τυφλή είναι και κουφή, ήταν αναμενόμενο να μην φτάσει στα αυτιά των ανώτατων δικαστών ούτε ο συναγερμός των ειδικών για την τεράστια απειλή που συνιστούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων για τις θάλασσές μας, ούτε ο ήχος των εκρήξεων που εδώ και δυο μήνες σκορπίζει τον θάνατο στην Ελληνική Τάφρο.

Είναι ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι τον ισχυρισμό* του ΣτΕ περί “διακριτής” και “ανεξάρτητης" Μονάδας Περιβάλλοντος αναιρεί η πραγματικότητα, καθώς όπως αποδείχτηκε η περιβόητη Μονάδα Περιβάλλοντος που θα ελέγχει τις εργασίες της Exxon Mobil, συγκροτήθηκε αποκλειστικά με στελέχη της Exxon Mobil!

* Σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο της απόφασης του ΣτΕ : "Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται στην προσβαλλόμενη πράξη, η Μονάδα Περιβάλλοντος είναι “διακριτή” και “ανεξάρτητη από άλλες μονάδες του οργανογράμματος [του φορέα στον οποίο παραχωρείται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων] που προσανατολίζονται σε καθήκοντα τεχνικού ή οικονομικού χαρακτήρα”, στελεχώνεται με επαρκές προσωπικό ειδικής κατάρτισης και διεξάγει την παρακολούθηση στον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και στα λοιπά σημεία όπου επιβάλλεται η παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων, κατά τρόπον ώστε να μην δημειουργείται αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα ανεξάρτητης και αποτελεσματικής, εκ μέρους των μελών της, παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προγράμματος. Κατά συνέπεια, όλοι οι περί του αντιθέτου λόγοι είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι."

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top