Η Κεφαλονιά, οι εξορύξεις και η Ανοιχτή Συνέλευση “έφτασαν” Ευρώπη μέσω… Γαλλικού ρεπορτάζ

*Αναδημοσίευση από kefalonitikanea.gr

"Ιδιαίτερα στο νησί της Κεφαλονιάς, στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου η εξερεύνηση για το μαύρο χρυσό θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, αλλά μια ομάδα πολιτών στο νησί προσπαθεί να μην την αφήσει"

Με τον τίτλο σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά “Ευρώπη: περιβάλλον που απειλείται από την οικονομική κρίση“, το RFI (Radio France Internationale), έκανε μόλις πριν λίγες ημέρες αναφορά στην Κεφαλονιά, τις εξορύξεις, την “Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων”, κατατάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξορύξεις στο Ιόνιο στα κρίσιμα και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ευρώπης.

Το έγκυρο και αναγνωρισμένο RFI, συνδέει την πανδημία των τελευταίων μηνών με την στροφή προς την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “ο Covid-19 και ο παγκόσμιος περιορισμός που ακολούθησε έχει ξυπνήσει σε πολλούς την επιθυμία για έναν νέο κόσμο: μια κοινωνία που σέβεται τους ανθρώπους και τη Φύση“. Καταλήγοντας στο ερώτημα:  “ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα έχει η Ευρώπη τα μέσα για την επίτευξη των φιλοδοξιών της, ιδίως των οικολογικών“;

Στο συνοδευτικό δημοσίευμα-ρεπορτάζ της ραδιοφωνικής αναφοράς, το μεγάλο ζήτημα των εξορύξεων συμπεριλαμβάνεται στα σοβαρά περιβαλλοντικά-οικολογικά ζητήματα, όπως  το νερό, τα πλαστικά και την ανακύκλωση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τοπικό κίνημα Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Joël Bronner που υπογράφει το ρεπορτάζ και που το καλοκαίρι επισκέφτηκε  τα νησιά μας και μίλησε με μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η παραγωγή πετρελαίου είναι επί του παρόντος οριακή. Αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα επέτρεψε στις εταιρείες να αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Και ιδιαίτερα στο νησί της Κεφαλονιάς, στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου η εξερεύνηση για το μαύρο χρυσό θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, αλλά μια ομάδα πολιτών στο νησί σκοπεύει να μην την αφήσει. Για δύο χρόνια, οι κινητοποιήσεις τους έχουν κλιμακωθεί…”

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Radio France Internationale, καθώς και την ραδιοφωνική αναφορά μπορείτε να την δείτε και να την ακούσετε ΕΔΩ!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top