Τι σημαίνουν τελικά οι εξορύξεις υδρογονανθράκων;

Η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Τι σημαίνουν τελικά οι εξορύξεις υδρογονανθράκων;".

Τον τελευταίο καιρό πέραν από τις χιλιοειπωμένες εθνοπατριωτικές φανφάρες μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας έχει αναδυθεί το ερώτημα για το ποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο στις ΑΟΖ και σε άλλες γκρίζες ζώνες. Ενώ κράτος και ΜΜΕ μας καλούν ακόμα και να πολεμήσουμε για την πατρίδα και τα πετρέλαια και το βλέμμα είναι ήδη στραμμένο προς αυτές τις εντάσεις στα ανατολικά, κανείς τους δεν μιλάει για το ξεπούλημα που έχει ήδη γίνει προς τα δυτικά μέσω της παραχώρησης πάνω από του ενός τρίτου της χώρας σε πετρελαϊκές πολυεθνικές (Repsol, Energean oil & Gas, Exxon Mobil, κ.α.) για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εκεί που γίνονται εξορύξεις πέραν από την καταστροφή του περιβάλλοντος που είναι πλέον αδιάψευστη, κλιμακώνονται οι διακρατικές εντάσεις και συγρούσεις καθιστώντας κάθε εξορυκτική τοποθεσία, δυνητικά εμπόλεμη ζώνη. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι εξορύξεις πετρελαίου δεν γίνονται για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, δηλαδή τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας αλλά για να τροφοδοτούν την καπιταλιστική μηχανή, τους στρατούς και τους πολέμους της.
Το 2020 εν μέσω της τεράστιας οικολογικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διαδικασίας μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι δουλειά έχουν οι εξορύξεις; Οι λόγοι πίσω από αυτές είναι καθαρά οικονομικοί αφού γίνονται με κύριο σκοπό την εκμετάλλευση του πετρελαίου ως ένα ακόμα προϊόν προς πώληση για αύξηση των κερδών μεγαλοεταιριών και ολιγαρχών και την συμμετοχή τους στα χρηματιστηριακά παιχνίδια.Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και συνολικότερα με την συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή, την διαχείρηση και την αλόγιστη χρήση της ενέργειας που εντάσσονται πλήρως στους νόμους της αγοράς, για αύξηση των κερδών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ανάπτυξη ακόμα και των «πράσινων» μορφών ενέργειας που στην χώρα μας γίνεται με τέτοια φρενήτιδα που εγείρει πλήθως αντιδράσεων σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που η υλοποιησή τους φαίνεται να φέρνει την καταστροφή του περιβάλλοντος παρά την προστασία του. Η εμπειρία δείχνει ότι η εξόρυξη και χρήση των υδρογονανθράκων έχουν προκαλέσει παγκόσμια αμέτρητες καταστροφές στο περιβάλλον με πρόσφατα παραδείγματα και κοντά μας στον Σαρωνικό (09/2017) και στον Μεσσηνιακό (09/2020), δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συμβούν και στην χώρα μας μεγάλα ατυχήματα όταν περάσουμε στην επόμενη φάση των εξορύξεων.
Είτε πρόκειται για υδρογονάνθρακές είτε για αιολικά πάρκα στα πιο παρθένα μέρη αυτού του τόπου η ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών έρχονται πάντα σε δέυτερη μοίρα μετά το καλά παγιωμένο δόγμα της ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε της ζοφερές περιγραφές για την ζωή στην δυτική Θεσσαλονίκη υπό το νέφος των διυλιστηρίων όπως μας μεταφέρθηκε από τους εκεί κατοίκους σε προηγούμενη εκδήλωσή στην πόλη μας, ούτε αυτές για την ζωή δίπλα στον Πρίνο Καβάλας ή τα Μπασιλικάτα της Ιταλίας. Έχοντας δει πολύ καλά ποια είναι η στάση και η ικανότητα του κράτους για την διασφάλιση της υγείας μας (θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται άλλο παράδειγμα πέρα από την κακοδιαχείριση της παρούσας πανδημίας Co-vid) δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία περεταίρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από τις εξορύξεις υδ/κων.
Οι εξορυκτικές εταιρίες λοιπόν ούτε το περιβάλλον θα σεβαστούν, ούτε την δημόσια υγεία, ούτε οικονομική ανακούφιση και δουλειές θα φέρουν στον κόσμο, το μόνο που ίσως φέρουν είναι περισσότερες συγκρούσεις και πόλεμο όπως έκαναν πάντα. Έχοντας όλα αυτά στο νού μας αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση με τίτλο «Τι σημαίνουν τελικά οι εξορύξεις υδρογοναθράκων;» προκειμένου να φέρουμε στο δημόσιο χώρο και λόγο άλλη μία φορά ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία. Ομιλιτές στην εκδήλωση θα είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου δικηγόρος με έντονη δράση για τα οικολογικά ζητήματα και ο Σωτήρης Λυκουργιώτης, Διδάκτωρ γεωγραφίας και περιβάλλοντος και συγγραφέας του βιβλίου «Πέρα από τα ορυκτά καύσιμα». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση όπου καθένας/μία μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/10/2020 στις 6:00 μ.μ. στο Θεατράκι (Σκάλα)*
Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
*Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλιμούρα, είσοδος από Αραβαντινού 6 ή Τσιριγώτη 14 (εντός στοάς Σκόρδου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top